Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери днес израелския премиер Нетаняху в подкрепата на Вашингтон по време на пътуването си в Близкия изток, целящо да предотврати разпространяването на конфликта с палестинските бунтовници "Хамас", предаде Ройтерс.

"Точно както "ИДИЛ" беше смачкана, така и "Хамас" трябва да бъдат смачкани. И да бъдат третирани точно както и "Ислямска държава", заяви Нетаняху пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на съвместната им пресконференция, след като държавният секретар на САЩ пристигна в Тел Авив.

Дипломат №1 на САЩ на свой ред заяви, че Вашингтон "винаги" ще подкрепя Израел, но настоя, че палестинците имат легитимни стремежи, които не са представлявани от "Хамас".

"Може да сте достатъчно силни, за да се защитавате сами. Но докато Америка съществува, никога няма да ви се налага това. Винаги ще бъдем на ваша страна", каза Блинкън.

Блинкън започна пътуване в няколко държави в Близкия изток, докато Израел извършва най-мощната бомбардировка в 75-годишната история на конфликта си с палестинците. Еврейската държава заяви, че ще унищожи "Хамас", който управлява ивицата Газа, като възмездие за бунтовническото нападение през уикенда.

Снимка: БТА

Първият дипломат на Вашингтон ще направи опит да гарантира освобождаването на пленници, заловени от "Хамас", за някои от които се смята, че са американци, и да продължи преговорите с Израел и Египет за осигуряване на безопасен маршрут, за да могат жителите на Газа да напуснат анклава преди евентуална сухопътна инвазия на Израел.

Пътуването на Блинкън цели още да отправи послание до Иран, който подкрепя "Хамас", да не се включва в конфликта. Час след като кацна в Тел Авив, Блинкън се здрависа с Нетаняху и каза на премиера: "Тук сме, няма да ходим никъде", се вижда на кадри от канцеларията на Нетаняху.

Снимка: БТА

След Израел Блинкън ще се отправи към Йордания, за да се срещне с крал Абдула Втори и палестинския президент Махмуд Абас. Вероятно по-късно Блинкън ще отпътува за други арабски страни, съобщиха американски представители, без да уточняват кои държави визират, информира БТА.

Израел обеща да отмъсти за най-смъртоносната атака срещу евреите след Холокоста, при която в събота стотици въоръжени от "Хамас" преминаха през граничната бариера и нахлуха в израелски села и градове. Ескалацията е най-сериозната в региона от години, отбелязва Ройтерс. Израел заяви днес, че няма да има хуманитарно прекъсване на обсадата на Газа, докато всички заложници, пленени от "Хамас", не бъдат освободени.

Високопоставен служител на Държавния департамент, запазил анонимност, каза пред репортери, че Вашингтон работи за продължаване на преговорите за осигуряване на хуманитарен коридор за жителите, включително и за американците в Газа. "В Газа живее общност от около 500-600 палестински американци. Някои от тях искат да си тръгнат и ние работим по организирането на безопасен маршрут", заяви той.

Снимка: БТА

Гаранцията, че конфликтът няма да се разрасне, също е сред главните приоритети на Вашингтон и Блинкън разговаря с регионални съюзници, които водят преговори с Иран и подкрепяни от Иран групировки, и поиска да посъветват Техеран да остане настрана.

"Възнамеряваме да покажем, че сме ангажирани да държим други страни извън конфликта", каза американският представител.

Най-малко 25 американци са били убити от палестинската групировка "Хамас" в Израел, каза още Блинкън по време на посещението си, което цели да изрази солидарност с Израел. В съвместно изявление израелският министър-председател Нетаняху и Блинкън казаха, че Вашингтон си сътрудничи тясно с Израел, за да гарантира освобождаването на пленниците, държани от "Хамас".

Пред лидери на еврейски общности във Вашингтон президентът на САЩ Джо Байдън каза вчера, че разполагането на американски бойни кораби и самолети по-близо до Израел трябва да бъде прието като знак за Иран, който осъжда намесата на САЩ в конфликта. "Заявихме го ясно пред иранците: Бъдете внимателни", каза Байдън.