Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили бе откаран днес за лечение в частна болница заради силно влошено здраве след два периода на гладна стачка в затвора, предаде Ройтерс.

Негов адвокат каза, че е уведомен за прехвърлянето в тбилиска клиника, но подчерта, че не е получил от затворническата администрация никаква информация за здравословно състояние на клиента му.

54-годишният Саакашвили, който имаше задочна присъда от 2018 г. за злоупотреба с власт, бе арестуван през октомври м.г. при завръщането си в Грузия след няколко години изгнание. Той заяви, че е дошъл, за да агитира в полза на опозицията на предстоящите тогава избори.

В писмени отговори на въпроси на Ройтерс миналия месец Саакашвили казва, че се нуждае от "спешна медицинска помощ", каквато не получава в затвора. По думите му пребиваването зад решетките го е довело да "тежко неврологично състояние".

Роднини и поддръжници на бившия държавен глава призовават грузинските власти да разрешат на затворника лечение в чужбина, предаде Ройтерс.