Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който присъства на съдебния процес срещу него за първи път откакто бе арестуван на 1 октомври, заяви пред магистратите, че не признава обвинението и грузинското правосъдие, предаде ТАСС.

"Не се намирам тук, за да бъда част от предварително написана комедия", каза Саакашвили. Процесът се излъчва от залата чрез мобилен телефон от неговия адвокат Шота Тутберидзе.

Днес съдът гледа обвинението срещу Саакашвили във връзка със силово разпръсване на митинг на 7 ноември 2007 г. и погром в офиса на телевизия "Имеди". Срещу него в Грузия са образувани 4 наказателни дела, по две от които вече са постановени присъди задочно, след като експрезидентът напусна страната си през 2013 г.

Полицаи използваха сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, събрали се пред сградата на Градския съд в столицата Тбилиси, за да подкрепят Саакашвили. Кадри от митинга излъчва грузинската телевизия "Мтавари архи".

Неколцина участници се покатериха на загражденията край сградата със знамена на Грузия и на Украйна, чийто гражданин е подсъдимият, и с викове "Миша!". Полицията им нареди да слязат, те не се подчиниха и започна сблъсък; полицаи отпъдиха митингуващите на няколко метра от портала.

Демонстранти препречиха близка улица и затвориха движението по нея. Вътрешното министерство ги прикани в специално изявление да спазват закона и да не отправят призиви за насилие. За неподчинение на полицията на мястото бе задържан бившият кмет на Тбилиси Гиги Угулава.

Саакашвили се завърна в Грузия малко преди първия тур на общинските избори през октомври, за да мобилизира опозицията, но бе арестуван и поставен под стража. Той обяви гладна стачка, тъй като се смята за политически затворник, и лежа в болница.