Бившият грузински президент Михаил Саакашвили е в критично състояние и не получава необходимите грижи, заявиха снощи лекари, цитирани от Франс прес.

Саакашвили бе вкаран в затвора след връщането си в изгнание в началото на октомври и малко след ареста си обяви гладна стачка. Той отказва да се храни от 48 дни в знак на протест срещу задържането си.

"Здравословното състояние на пациента е смятано за критично", заявиха в комюнике лекари, изпратени по искане на грузинския омбудсман. Те добавиха, че болницата към затвора, където той е лекуван, не отговаря на медицинските му нужди.

Лекарите поискаха незабавно Саакашвили да бъде преместен в интензивно отделение на по-добре оборудвана болница.

Петдесет и три годишният бивш лидер е казвал, че е малтретиран от надзирателите в затвора и се страхува за живота си. Организации за защита на човешките права осъдиха отношението към Саакашвили и казаха, че то се дължи на желание за политическо отмъщение.

Саакашвили беше арестуван на 1 октомври след връщането си в Грузия, след близо осем години в изгнание. Той напусна страната през 2013 г., след края на президентския си мандат. По-късно гражданството му беше отнето и той беше осъден на шест години затвор за злоупотреба с власт - обвинение, което според него е политически мотивирано.