Комисарят на германското правителство по въпросите на антисемитизма препоръча на евреите повече да не носят традиционната си шапчица кипа навсякъде в страната заради нарастването на антисемитските нападения, предаде Франс прес.

"Не мога да посъветвам евреите да носят кипа навсякъде и по всяко време в Германия. По този въпрос за жалост промених мнението си", заявява Феликс Клайн в публикувано днес интервю за регионалната пресгрупа Функе.

Клайн, чиято длъжност бе създадена в началото на 2018 г., обяснява тази промяна с "все по-растящата загуба на задръжки и липсата на уважение в обществото", които подхранват настроенията срещу евреите.

"Интернет и социалните медии съществено са допринесли за това, както и постоянните нападки срещу нашата култура на спомена" за Холокоста, казва той и предлага по-добро обучаване на силите на реда, които според него понякога се колебаят какво е разрешено и какво - не.

Има ясна дефиниция на антисемитизма и трябва полицаите да я знаят, заявява Клайн.

Миналата година престъпленията с антисемитски характер са се увеличили с около 20 процента, по последни данни на вътрешното министерство. Близо 90 процента от тези престъпления са извършени от крайнодесните среди.

Генералната прокурорка на Берлин Клаудия Ванони заяви за АФП в края на март, че освен загубата на задръжки, влизането на крайната десница в парламента през 2017 г. и дискриминационните изказвания на нейни представители също е допринесло за засилването на антисемитските нагласи в Германия.