Белият дом обяви днес нова военна помощ от 300 милиона долара за посрещане на "спешните" нужди на Киев, предаде Франс прес.

Пакетът "отговаря на определени спешни нужди на Украйна", но не е за сметка на одобряването на нови средства от американския Конгрес, подчерта Джейк Съливан - съветникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност.

Междувременно конгресмени от Камарата на представителите на САЩ започнаха подписка в опит да насрочат принудително гласуване на законопроект за отпускането на чуждестранна военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 90 млрд. долара, преодолявайки препятствията, създавани от председателя на законодателния орган - републиканеца Майк Джонсън, предаде Ройтерс.

Джим Макгавърн, който е водеща фигура от Демократическата партия в Комисията по правилника на Камарата на представителите, заяви, че тази сутрин е започнал да събира подписи за петиция "за освобождаване от отговорност" - парламентарна процедура за извеждане на законопроект извън комисия и внасянето му за разглеждане без да има доклад от комисията, която бива "освободена от отговорност".

Това е рядко прилаган процедурен инструмент за принудително насрочване на гласуване, ако се съберат подписите на поне 218 членове на Камарата на представителите, в която право на глас имат 435 конгресмени.

Месеци след като президентът демократ Джо Байдън поиска Конгресът да одобри отпускането на допълнителна международна помощ за сигурност, Сенатът подкрепи пакета за Украйна, Израел и Тайван със 70 на 30 гласа. Помощта обаче не беше придвижена в Камарата на представителите заради съпротивата на председателя Майк Джонсън и на други републиканци, които са съюзници на Доналд Тръмп.

Някои опоненти на мярката освен това твърдят, че парите на американските данъкоплатци не бива да се използват за чуждестранни конфликти в момент, в който САЩ са изправени пред големи бюджетни дефицити, допълва БТА.