Сенатът на Конгреса на САЩ допусна за разглеждане законопроекта за военната помощ за Украйна и Израел, но без мерките за затягане на контрола по южната граница с Мексико, съобщиха информационните агенции.

Предложеният нормативен акт предвижда отделянето от американския федерален бюджет на над 95 милиарда долара, като освен за Украйна и Израел в него е заложено помощ да бъде предоставена и на Тайван, информира БТА.

По този начин сенаторите в доминираната от демократите горна камара показаха консенсус помежду си, въпреки растящата съпротива на хардлайнерите в Републиканската партия и Доналд Тръмп, особено по отношение на помощта за Киев. Сега законопроектът ще може да бъде подложен на гласуване за окончателното си приемане от Сената.

Вчера президентът Байдън каза, че американският Конгрес ще бъде виновен за "почти престъпно пренебрежение", ако не успее да приеме финансиране за Украйна.

Решението на Сената на САЩ в четвъртък беше да придвижи законопроект на стойност 95,34 милиарда долара, който включва помощ за Украйна, Израел и Тайван, след като републиканците блокираха компромисното законодателство, което включваше реформи в имиграционната политика.

Белият дом от месеци предупреждава, че отказът на законодателите да предоставят помощ на Киев би накърнил способността на Украйна да се бори с Русия две години след руското нахлуване в съседната държава.

"Провалът на Конгреса на САЩ, ако се стигне дотам, да не продължим да подкрепяме Украйна, ще е почти престъпна небрежност. Това е възмутително", каза Байдън пред горящата камина в Овалния кабинет на седналия до него Шолц, който отиде да му окаже подкрепа в начинанието.