Иранският генерал Касем Солеймани, който беше убит в Багдад, е планирал атаки срещу американски дипломати и военни в близко бъдеще. Това заяви във вторник по "Фокс нюз" помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън.

Президентът (на САЩ Доналд Тръмп) винаги открито е казвал, че основната му задача е да защитава американските граждани, а данните от разузнаването, с които разполагахме, информацията, която имахме и която смятаме за много значима, показва, че Солеймани и онези, с които той е заговорничил, за да подготви убийството на голям брой американски дипломати и войници през следващите дни, каза О'Брайън, цитиран от ТАСС. "Именно поради тази причина президентът разреши операцията, която беше успешно проведена от армията на Съединените щати."

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви на свой ред, че иранският военен командир Касем Солеймани не е бил в Багдад на мирна дипломатическа мисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Има ли някакви факти, които дори поне малко да показват, че този любезен господин, този велик дипломат - Касем Солеймани - действително е отишъл в Багдад с идеята да изпълнява мирна мисия?". "Знаем, че това не е вярно", каза Помпейо на пресконференция в Държавния департамент.

Ситуацията около Иран рязко се влоши, след като САЩ ликвидираха Солеймани при атака с дрон в района на летището в Багдад в нощта на 3 януари. Кассем Сюлеймани, ръководеше специалните сили на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (елитните части на въоръжените сили на Иран). Техеран заплаши Вашингтон да отговори категорично на това.

Действията на американците доведоха до критики от страна на иракските власти и поставиха под въпрос легитимността на международната коалиция, ръководена от САЩ в борбата срещу "Ислямска държава". На 5 януари иракският парламент прие резолюция, която изисква пълното изтегляне на всички чуждестранни войски от страната. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да го направи, заплашвайки Ирак с "безпрецедентни санкции".

НАТО съобщи междувременно, че ще изтегли част от своите служители от Ирак, като временно ще преустанови мисията си за обучение на иракските сили.

"Взимаме всички необходими предпазни мерки, за да защитим нашите служители. Това включва и временно преместване на част от тях на друго място - в Ирак или извън страната", заяви неназован представител на алианса. Той обаче допълни, че НАТО ще запази присъствието си в Ирак.

България е изпратила двама офицери в Ирак в рамките на мисията на алианса.

Застрашени ли са интересите на САЩ

"САЩ трябва да знаят, че техните интереси и тяхната сигурност в региона са в опасност и че те не могат да избегнат последствия от това голямо престъпление." Това е заявил президентът на Иран Хасан Рохани в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

В съобщението на иранското президентство се допълва, че за Рохани този удар рискува да има обратен ефект от резултатите, на които са се надявали САЩ.

"Констатираме, че това престъпление е засилило повече от когато и да е било единството и солидарността на иранския народ, както и на иракския народ, също както и връзките между тези две страни", допълнил Рохани в разговора с Макрон.

"Ислямска република Иран не се стреми никога към война и несигурност в региона, но тя няма да се поколебае да защити правата и суверенитета си", е допълнил Рохани пред Макрон. Той е припомнил, че генерал Солеймани е бил лидер в борбата срещу тероризма, срещу джихадистката група Ислямска държава в Ирак и Сирия.