Секретарят на Върховния съвет на сигурността на Иран Али Шамхани заяви, че Техеран има 13 сценария за отмъщение на САЩ за убийството на генерал Касем Солеймани, съобщава Fars.

Според Шамхани дори "най-малкият" от подготвените сценарии "ще се превърне в кошмар за Америка".

По-рано днес иранският парламент единодушно прие законопроект, който приравнява Пентагонът и американската армия с терористични организации. Документът също одобри отпускането на 200 милиона евро от Националния фонд за развитие на елитния отряд на иранската армия - специалните сили на Кудс.

Както е известно, лидерът на Кудс, генерал Касем Солеймани, беше унищожен в нощта на 3 януари в резултат на американска специална операция в района на международното летище на Багдад. Вашингтон го смята за замесен в организирането на атаката срещу американското посолство в иракската столица на 31 декември миналата година.

Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на Солеймани.

Иранският президент Хасан Рухани заяви, че Вашингтон е извършил тежко престъпление, което Техеран няма да забрави.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че Америка е "взела на прицел" 52 обекта в Иран, включително такива с културно наследство. Тази бройка е пряко свързана с 52-та американски заложници, заловени от Иран през 1979 г.

Решението на Вашингтон предизвика безпокойство сред редица политици и експерти, които изтъкнаха, че международното право забранява да се атакуват обекти с културно наследство.

В отговор държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон "ще действа по закон".