Столицата на Сърбия Белград е най-замърсеният град в света според данни от тази сутрин, показва индексът на качеството на въздуха /AQI/. Първото място Белград споделя с пакистанските градове Лахор и Карачи, съобщи ТАСС, позовавайки се на портала iqair.com.

Според портала, Белград, Карачи и Лахор са в "червената" зона с индекс за качество на въздуха 154 единици. В първата десетка влизат още два балкански града - Загреб /109/ и Сараево /96/.

Съгласно приетите в света нормативи показател на замърсяването от 151 до 200 се смята за опасен за здравето на всеки човек, а особено чувствителните хора могат за изпитват по-сериозни проблеми.

Експерти посочват като основни причини за екологичните проблеми в Сърбия климатични и антропогенни фактори. В зимния период в региона значително намалява количеството на валежите, което при отсъствие на постоянна снежна покривка води до повишаване на замърсения въздух. Планинският релеф допринася за това вредните вещества да се събират над градовете.

От друга страна сръбските градове са препълнени с остарeли автомобили, като средната им възраст е 17 години. Още един проблем на страната е получаването на електричество от изгаряне на въглища, при което сръбските ТЕЦ нямат отговарящи на съмвременните изисквания филтри. Освен това хората в сръбските градове масово се отопляват на въглища и дърва, което води до силно задимяване, изрежда ТАСС.