Белград и Прищина не успяха да потушат напрежението след изтичането на срока, до който косовските сърби трябваше да сменят регистрационните табели от сръбски с косовски номера.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви след разговора с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел, че по неясни за него причини не са успели да постигнат абсолютно никакво споразумение за регистрационните номера, съобщи телевизия Н1, цитирана от БТА.

"Сръбската страна бе напълно конструктивна и ние приехме текстовете, които бяха променяни десет пъти, но албанската страна не искаше да приеме нищо нито за секунда, винаги добавяха нещо, което очевидно не беше възможно", каза Вучич пред журналисти след срещата в Брюксел .

Той добави, че Сърбия ще се вслуша в съвета на върховния представител на ЕС Жозеп Борел, който поиска Прищина да не налага глоби на собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни номера, а Белград да не издава нови КМ номера.

"Ние ще уважаваме това и ще действаме по съответния начин и ще видим какво ще направи другата страна, каза Вучич и добави, че сръбската страна настоява, че подписаните споразумения трябва да се спазват, което, както посочи, винаги е препъникамък, тъй като някои не желаят да прилагат това, което е вече подписано и договорено, а искат да прилагат нещо, за което дори не е разговаряно.

Той каза още, че сега иска да събере всички впечатления, че е запазил всички документи и че тази вечер ще излезе с обръщение към сръбските граждани. Вучич също използва случая да каже на сърбите в Косово, че държавата ще бъде с тях.

Вучич и Курти разговаряха в Брюксел като част от диалог на високо ниво, който беше свикан от ЕС в опит да се предотврати ескалация и напрежението в Северно Косово.

Преди това двамата участваха в отделни срещи с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и пратеника на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Прищина обяви в неделя, че отлага с 24 часа налагането на глоби за шофиране на автомобили със сръбски номера "КМ". Въпреки че по-рано беше обявено, че налагането на глоби ще започне на 21 ноември, началото на това действие бе отложено за 22 ноември.

Преди срещата в Брюксел сръбският президент коментира, че очаква косовските албански власти да не отменят решението си да глобяват за сръбските номера и че след 21 ноември в Косово и Метохия ще има рязка ескалация на напрежението заради спорните мерки на Прищина. Глобата е планирана да бъде в размер на 150 евро.