Между Косово и Сърбия назрява поредното напрежение, което може да доведе до сериозен конфликт. Изтече предупредителния етап за сърбите в Северно Косово, които управляват превозни средства със сръбски регистрационни номера, които според властите в Прищина са незаконни, и започва прилагането на втората фаза, която включва глоба от 150 евро за тези, които не са регистрирали превозните си средства в Република Косово.

Сръбският президент Александър Вучич заяви вчера, че очаква, че косовските албански власти няма да отменят решението си да глобяват за сръбските номера и че след 21 ноември в Косово и Метохия ще има рязка ескалация на напрежението заради спорните мерки на Прищина.

Според него, ако Прищина започне да прилага въпросните мерки, ескалацията ще бъде неизбежна. "Косовската полиция няма да има какво да прави в Северно Косово и Метохия, тогава ще имаме "ад на земята"... В този случай Сърбия ще бъде с народа си, а сърбите ще защитават своите огнища", заяви сръбският лидер, като припомни, че Белград е направил всичко, за да запази мира в региона.

Стабилизирането на ситуацията, както и гарантирането на сигурността на сърбите, живеещи на територията на непризнатото Косово, зависи единствено от желанието на Запада да окаже влияние върху Прищина, добави той.

Премиерът на Косово Албин Курти замина за Брюксел, където се очаква да се срещне с Вучич. Въпреки че провеждането на срещата беше потвърдено в петък, точният момент на срещата не беше определен, тъй като всичко зависеше от възможностите на страните и логистичните аспекти, предаде вчера КосоваПрес, цитирана от БТА.

Въпреки обстоятелството, че дневният ред все още не е оповестен, се очаква срещата да се фокусира върху намаляване на напрежението между двете страни.

Политическият анализатор Неджмедин Спахиу каза, че Косово е на ръба на война, тъй като Сърбия не отстъпва на исканията на Запада. В интервю за КосоваПрес той даде да се разбере, че доброволно или насила Сърбия ще бъде вкарана в орбитата на Запада, където Косово ще служи като примамка и в двата случая.

"Ние сме на прага на война... Ситуацията е такава, че Сърбия не се поддава на исканията на Запада, тя се опитва да остане оазис в цяла Европа и продължава да провежда своята вековна политика между Изтока и Запада, респективно Русия и Запада, и да бъде под пълния контрол на Запада, който вече стигна до нови граници, от Финландия и Швеция до страните от Западните Балкани, Турция, Грузия и т.н. , вече върви към победа и в Украйна... Сърбия или доброволно, или насила ще влезе в орбитата на Запада, а Косово тук е примамка и в двата случая: доброволно чрез политически споразумения, подписи, признаване на Косово (...) или чрез война, в която Косово отново ще служи като примамка, инцидентите на север ще зачестят, Сърбия ще се изкуши да се намеси, така че след това НАТО да се намеси срещу Белград... (Военната намеса на Сърбия в Косово) може да бъде изкушена сега, защото наративът, който се създава, е, че Албин Курти не слуша американците, (и това) може да послужи като примамка и те могат да кажат на Сърбия, че ето - нито вие, нито Албин Курти искате да постигнете мирно споразумение, затова уредете въпроса помежду си. И в този контекст Сърбия може да се изкуши и да започне неприятности, от които след това в един момент НАТО да започне да се намесва в Белград... Ако днес се подпише споразумение за регистрационните табели, това може отново да отложи този въпрос, но споразумението за регистрационните номера не означава избягване на война", обясни политологът Спахиу.