Директорът на сръбската Служба за Косово и Метохия Петър Петкович заяви, че нощта в северната част на Косово е била спокойна, но в атмосфера на напрежение, съобщи РТС. Прищина искаше да провокира конфликти, да се справи със сръбския народ, който само защитава правото си на оцеляване, каза Петкович. Той казва, че сърбите искат мир и стабилност, но че са "уморени да търпят терора на Албин Курти".

Петър Петкович казва, че [косовският премиер] Албин Курти едностранно е решил да подпали бурето с барут в северната част на Косово и Метохия и в целите Западни Балкани.

Той посочва, че Прищина е докарала стотици бронирани машини и въоръжени членове на ROSU в базата Белведере, която е точно до северно Косово.

"Целта беше да нахлуем в северната част на Косово и Метохия", каза Петкович и допълни, че в Белград се опитват по всякакъв начин да запазят мира и стабилността, защото това е единственият начин да се върви напред, да се създадат работни места, да се увеличат заплатите и пенсиите.

"Ако президентът Вучич е произнесъл думата мир повече от 50 пъти, как може неговото обръщение или моето или на който и да е от нас от Белград да се тълкува като провокация", попита Петкович.

"През последните 24 часа почти преобърнахме небето и земята, за да достигнем до всички, които могат да окажат натиск, за да запазим мира и стабилността", каза Петкович.

Той посочи, че тази работа е дала плодове, защото САЩ са оказали натиск върху Курти, но също така, че следващият период трябва да се използва за постигане на компромисно решение в Брюксел. "Искахме това преди месец, винаги настояваме за диалог", каза Петкович.

Той обаче добави, че дори след полунощ Прищина, след като отложи за месец плановете си за регистрационните табели на колите и сръбските документи, продължава да издава документи за влизане и излизане.