Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент, предаде Ройтерс, като поясни, че това двете страни са направили в отворено писмо до лидерите на ЕС.

Писмото с дата 16 април е подписано от министър-председателите на двете страни - Александер де Кро на Белгия и Петър Фиала на Чехия, и е адресирано до председателите на Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен), на Европейския парламент (Роберта Мецола) и на Европейския съвет (Шарл Мишел).

Двамата лидери заявяват, че вече са налице примери за проруска дезинформация и намеса в някои страни от ЕС. Белгийските служби за сигурност са засекли мрежа на влияние в Белгия, която включва парични преводи, направени и в Чехия.

Мрежата има за цел да скрепи сътрудничеството между проруските политици в европарламента и да допринесе за избора на повече техни съмишленици. Мисията е да се осигурят "хора на действащи позиции в Европейския парламент", отбелязва Ройтерс.

Наред с други държави от ЕС Белгия е започнала криминално разследване по случая, докато Чехия е наложила санкции на физически лица.

"Сега е точният момент да въведем нов ограничителен режим, с който да противодейства на злонамерените руски действия", се казва в отвореното писмо на Де Кро и Фиала.