Трябва да останем бдителни за руска намеса в избори по света, заяви във Варшава вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Заради усилията й да се меси в избори в Европа и по света, сега е времето да останем бдителни към намеренията и действията на Русия", каза Пенс на обща пресконференция с полския президент Анджей Дуда.

Дуда заяви, че полското контраразузнаване е засякло възможна китайска шпионска дейност в страната.

"Полските служби за сигурност са засекли действия, които може да се окачествят като действия от шпионски характер", каза Дуда.

Той добави, че прокурори анализират получената информация и ще преценят дали да повдигат обвинения.

САЩ и Полша подписаха обща декларация за сътрудничество по нова технология 5G, предаде Асошиейтед прес. Документът беше подписан от Пенс и полския премиер Матеуш Моравецки.

Подписването става в обстановка на глобална борба между САЩ и китайския телекомуникационен гигант Хуауей. САЩ оказват натиск на съюзниците си да изключат Хуауей от новите мобилни мрежи 5G, отбелязва Ройтерс.

С декларацията се приемат принципите, разработени от специалисти по киберсигурност от десетки страни на среща на върха в Прага тази година за борба с киберзаплахи и обезпечаване на сигурността на мобилните мрежи от следващо поколение.

Пенс заяви, че декларацията за обезопасена дигитална мрежа "дава жизненоважен пример на останалата част от Европа".

Европейските съюзници на САЩ трябва да направят допълнителни инвестиции в Украйна, каза Пенс, цитиран от ТАСС.

"Смятаме, че е време европейските партньори да направят допълнителни инвестиции, за да подкрепят народа на Украйна", каза Пенс.

Той добави, че "САЩ решително са подкрепяли и ще подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Украинският президент Володомир Зеленски е информирал Пенс на срещата им, че в украинския парламент са внесени над 250 законопроекта за борба с корупцията.

"За да инвестира допълнителни средства, президентът (Тръмп) иска да е сигурен, че парите ще отидат по предназначение и ще се използват за гарантиране на сигурността и стабилността на Украйна", каза Пенс.

Майк Пенс е във Варшава във връзка с честванията на 80-годишнината от началото на Втората световна война.