Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар предупреди, че има опасност от руска намеса в парламентарните избори в Черна гора, насрочени за 11 юни.

В интервю за черногорската агенция МИНА Ескобар каза, че тази опасност винаги е съществувала дори при изборите в САЩ, цитира го БТА.

Бъдете сигурни, че те ще се опитат да използват всички различни и утвърдени методи - ботове и дезинформация, в опит да отклонят Черна гора от европейския й път. Ето защо се тревожа за изборите не само в Черна гора, но и в региона, каза Ескобар.

Той посочи, че от друга страна гражданите на Черна гора са направили правилния избор.

"Винаги, когато гражданите трябваше да направят избор, те избираха единствения истински път пред Черна гора - евроатлантическата интеграция", добави Ескобар.

Черна гора е член на НАТО от 2017 година, а през 2010 година получи статут на страна кандидат за членство в ЕС.

Ескобар изрази увереност, че гражданите на Черна гора, когато избират правителство, знаят как да идентифицират дезинформацията и как да вземат решения, които са в съответствие с техните ценности и стремежи.

По думите му САЩ са категорични, че не избират правителствата на съюзниците си от НАТО, но имат очаквания.

"Както знаете, всеки, който поддържа Черна гора по европейския й път, всеки, който остава ангажиран със задълженията на Черна гора, произтичащи от членството й в НАТО и който е съюзник в борбата с корупцията, може да очаква подкрепата на САЩ", посочи Ескобар.

Той многократно е изтъквал, че политиците в Черна гора трябва да оставят настрана своите тяснопартийни интереси и да се съсредоточат върху теми, които са важни за гражданите, като икономиката, борбата с организираната престъпност и корупцията.