Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността и бивш германски дипломат Волфганг Ишингер каза, че се опасява от чужда намеса, най-вече руска, на изборите на 26 септември в Германия, които ще сложат край на епохата на канцлерката Ангела Меркел, предаде Франс прес.

"Правителства и парламенти бяха атакувани (чрез кибератаки), което разклати доверието в политическия процес", каза в интервю за АФП Ишингер, бивш германски посланик във Вашингтон и Лондон.

"От германския Бундестаг през последните години беше откраднато огромно количество данни, което поражда опасения, че изборите също могат да бъдат манипулирани", предупреди той.

Долната камара на германския парламент стана обект на мащабна кибератака през 2015 г. През последните години бяха извършени и други по-малки атаки.

"Бих се изненадал, ако от руската страна няма интерес да се гарантира тези, които призовават за по-строги санкции срещу Русия, да не спечелят изборите, ако това е възможно", допълни в интервюто Ишингер.

Кандидатът на консерваторите Армин Лашет, водещ фаворит на изборите, обвини Русия, че "пренебрегва ценностите ни" и че е нарушила международното право с анексията на Крим.

Нареждащата се на второ място в социологическите проучвания партия на Зелените и тяхната кандидатка за канцлер Аналена Бербок са още по-крайни. Те поставят под въпрос проекта за газопровод "Северен поток 2", свързващ Русия с Германия.

Ишингер представи тази седмица пред Европейския парламент доклад за цифровия суверенитет, като призова Европа да бъде по-добре подготвена по отношение на защитата на данните.