Президентът на САЩ Джо Байдън призова днес за запазване на "свещения ангажимент" към НАТО на фона на повтарящите се критики към трансатлантическия отбранителен съюз, отправяни от републиканския му съперник Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Не бива да забравяме, че свещеният ангажимент, който поемаме към нашите съюзници, да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО, укрепва и нашата собствена сигурност и дава на САЩ защита, която не прилича на никоя друга в света", каза Байдън в изявление, публикувано по случай 75-годишнината на Организацията на Северноатлантическия договор.

НАТО "е най-великият военен съюз, който някога е съществувал. Това обаче не се случи случайно, нито пък беше предварително гарантирано", заяви 81-годишният демократ, който ще се бори за нов мандат през ноември. Неговият опонент ще бъде Доналд Тръмп.

77-годишният републикански магнат предизвика паника в Европа, когато през февруари заплаши, че страните от НАТО вече няма да имат гарантирана защита от Русия, ако не отделят достатъчен бюджет за отбраната си, припомня АФП. По-късно той настоя, че тези забележки са били начин за "водене на преговори" и оказване на натиск върху европейците.

"Не забравяйте, че всичко това е по-важно за тях, отколкото за нас, нас ни дели един океан от някои проблеми", каза той наскоро. "Голям, красив океан."

Джо Байдън, от своя страна, се представя като водещ защитник на НАТО и като човека, помогнал за укрепването на алианса с приемането на Финландия и Швеция.