Отношенията между Русия и НАТО са спаднали до ниво на пряка конфронтация, след като воденият от САЩ пакт е вече въвлечен в конфликта в Украйна и продължава да се разширява към границите с Русия, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Фактически сега тези отношения спаднаха до равнище на пряка конфронтация. Всъщност страните от НАТО и алиансът сам по себе си вече са въвлечени в конфликта около Украйна и продължава движението си към нашите граници, разширява своята военна инфраструктура към тях", заяви Песков.

Представителят на руските власти нарече НАТО дестабилизиращ фактор на европейския континент, който не спомага за сигурността.

През февруари Путин предупреди, че пряк конфликт между Русия и НАТО ще означава, че планетата е на крачка от Трета световна война.

Според Песков в момента не се планират контакти между президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон, но руският лидер остава готов на диалог.

"Той [Путин] води активен международен диалог с онези, които проявяват интерес към развитието на отношенията с нашата страна. Путин е винаги готов за диалог за решаване на сложните, понякога най-сложни, световни и регионални проблеми. В момента няма каквито и да е планове по провеждането на контакти на най-висше равнище", заяви Песков в отговор на въпрос дали се очакват контакти на високо ниво след скорошния телефонен разговор между френския и руския военен министър.

Закони за ограничаване на чуждестранните агенти вече се приемат в почти всички страни, защото никой не иска чужда намеса в техните дель, каза още Дмитрий Песков, коментирайки ситуацията с повторното внасяне на такъв законопроект в грузинския парламент.

Той определи като абсурдни опитите на грузинската опозиция да представя за руски проект готвения от властите проектозакон за чуждите агенти.

"Факт е, че първата страна, която излезе със система за борба с чуждестранни агенти, беше САЩ. И сега почти всички държави воюват с онези, които са агенти на чужди държави, получават пари или са под влиянието на чужди държави", каза той.

Той допълни, че Русия иска стабилност и предвидимост от съседната страна.

Вчера управляващата партия "Грузинска мечта" отново заяви, че ще въведе законодателство, изискващо организациите, приемащи средства от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти. Това се случва малко повече от година след като отстъпи от планираното заради мащабни протести.

Текстът на проекта ще бъде същият като миналата година, с изключение на термина "агент на чуждо влияние". Вместо това ще се използва понятието "организация, преследваща интересите на чужда сила". Основните мотиви за това решение в партията бяха, че неправителствените организации, финансирани от чужбина, все още не разкриват приходите си. В същото време те често се превръщат в основната движеща сила на протестите.