НАТО изготвя планове за осигуряване на петгодишна военна помощ от до 100 млрд. долара в опит да предпази Украйна от "ветрове на политическа промяна", които биха могли да доведат до второ президентство на Доналд Тръмп.

Предложението за така наречената Мисия за Украйна, което ще бъде обсъдено от министрите на външните работи на НАТО в сряда, идва от генералния секретар Йенс Столтенберг.

Според петима дипломати от алианса, информирани за плана, тя ще координира около 100 млрд. долара подкрепа, отпусната от 32 членове на военния съюз.

Столтенберг е представил предложението като за "предпазване на механизма от ветровете на политическите промени", твърдят запознати.

Ако бъде одобрено, то ще предостави на алианса контрола над ръководената от САЩ група за военна подкрепа "Рамщайн" и ще му позволи да управлява доставките на оръжия за Украйна за първи път след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г.

Норвежкият генерален секретар, който ще се оттегли от поста си тази есен, се стреми да постигне споразумение преди срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.

"Това ще бъде преминаване на Рубикон. НАТО ще има роля в координирането на оръжейната подкрепа за Украйна", каза един от дипломатите. "Виждам, че се очертава консенсус, и мисля, че той ще бъде постигнат, докато се качим на самолета за Вашингтон."

Предложението за мисията идва в момент, когато администрацията на Байдън се бори да получи одобрението на Конгреса за двустранен пакет от военна подкрепа за Украйна на стойност 60 млрд. долара - срещу който републиканският лидер Доналд Тръмп открито се обяви - преди президентските избори през ноември.

Много съюзници виждат в патовата ситуация предвестник на това как ще се промени политиката на САЩ към Киев при президентството на Тръмп.

Планът е изготвен в момент, когато съюзниците от НАТО се тревожат за състоянието на конфликта в Украйна, където Русия си върна инициативата на терен, като превъзхожда по численост и сила украинските сили.

Американският дял от 100-те милиарда долара ще бъде значително по-малък от задържания двустранен пакет от помощи, заявиха дипломатите. Продължават дебатите относно структурата на финансирането, като някои настояват за същата разбивка, която се използва за финансиране на общия бюджет на НАТО - съгласно която САЩ ще трябва да предоставят малко над 16 млрд. долара.

"100 млрд. долара за следващите пет години, за да се поддържат украинските сили в бъдеще - това решава проблема с разпределението на тежестта", каза дипломатът, който заяви, че коефициентите на съвместния бюджет на НАТО могат да се използват за изчисляване на индивидуалните дялове от общите разходи.

Помощта е замислена като средство както за осигуряване на дългосрочно финансиране преди евентуалното избиране на Тръмп, така и за предоставяне на Киев на конкретен резултат от срещата на върха, вместо напредък към желаното членство в НАТО, което се счита за невъзможно от много членове на алианса.

"Външните министри ще обсъдят най-добрия начин за организиране на подкрепата на НАТО за Украйна, за да я направят по-мощна, предвидима и трайна", заяви представител на НАТО, като добави, че се очаква обсъжданията да продължат в навечерието на срещата на върха през юли.

Голяма част от западните оръжия, предоставяни на Украйна, се управляват от ръководената от САЩ група "Рамщайн", официално известна като Контактна група за отбрана на Украйна, която се среща редовно, за да обсъди как най-добре да координира двустранните доставки.

Двама от дипломатите предупредиха, че за предложението ще е необходима подкрепата на всички 32 членове и че вероятно предстоят месеци на преговори, в които части от предложението могат да бъдат намалени.

Едно от лицата, запознати с въпроса, определи предложението на Столтенберг като "съвсем в началото" и заяви, че съюзниците са поискали от ръководителя на НАТО повече информация. Лицето заяви, че са обсъждани възможностите за по-активно участие на НАТО в процеса в Рамщайн, но не е взето решение. Междувременно останаха въпроси, като например дали съществуващата двустранна помощ на страните ще се брои за 100 млрд. долара.

Очаква се известна съпротива от страна на държави, които са се противопоставяли на предоставянето на оръжия на Украйна, като Унгария например, както и от държави, които са предпазливи към всякакви стъпки, които биха дали на НАТО или предполагат пряка роля в конфликта. Руският президент Владимир Путин се опитва да представи конфликта като война между Русия и НАТО.

"Продължаваме да работим с нашите приятели в Европа и Канада, за да гарантираме, че подкрепата [за Украйна] ще продължи да тече. Това е фокусът в щаба на НАТО. Не виждам някой да отпуска крака си от газта. Виждам, че всяка седмица страните предлагат нови идеи... Очаквам това да бъде в центъра на вниманието на започващата среща на министрите", заяви Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО.