На 23 декември изтичаше срока за получаването на план в рамките на програмата, която носи названието "Обамакеър" и трябва да влезе в сила на 1 януари 2014, предаде БГНЕС.

Нейната цел е максимално количество американци да могат да получат достъп до качествено медицинско обслужване и да имат съответните застрахователни полици. Около 47 милиона американци нямат такава застраховка.

Държавният глава, който си почива на Хавайските острови, подписа своя застрахователен план през почивните дни.

От Белия дом напомниха, че "президентът, както и 85% от американците, имат застраховка, издадена от работодателите, и подобно на предходните президенти, получава застрахователно обслужване от въоръжените сили".

Обама ще разчита на тази застраховка и занапред, по тази причина сдобиването с нов план беше определено от Белия дом като "символична стъпка".

От там подчертаха, че със своите действия държавният глава е подкрепил компаниите, които предоставят качествено обслужване на своите клиенти.

Осъществяването на програмата "Обамакеър" предизвика вълна от спорове в САЩ. Мнозина граждани се възмущаваха, че ще им се наложи да плащат повече пари за медицинска застраховка.

Освен това възникна проблем със сайта, който администрацията създаде специално, за да могат потребителите да оценят плюсовете и минусите на новата система и при желание да си вземат нова полица.

Неотдавна самият Обама беше принуден да признае, че фалстартът на програмата за медицински реформи е най-голямата му грешка през отиващата си 2013.