Пред телевизия Ай Ти Ви Камерън изрази задоволство от визитата на Обама и подчерта, че с него ще имат много теми за разговори. Камерън допълни, че се радва, че заедно с Обама ще дойде и съпругата му Мишел, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

По време на срещата си двамата лидери ще говорят за Либия и Афганистан, ще обсъдят въпроси за сигурността и просперитета. Темите за безработицата, търговията, подема на икономиката, държавните дългове и дефицитите също ще бъдат дискутирани, поясни британският премиер.

След сериозните разговори ще има и неформална част с барбекю, заяви премиерът и добави, че неговата дъщеря предпочитала да нарича тази неформална вечеря Обамакю. Камерън поясни, че още отсега се забавлява с идеята как ще държи кибритена кутия в ръце, за да запали барбекюто и как след това ще каже на президента на САЩ: "Не се притеснявай Барак, ще е готово след една секунда".

Днес обаче двамата първо играха тенис на маса с лондонски ученици. Обама се срещна с Камерън в официалната му резиденция, след което с лимузината на президента двамата отдихоа до училище "Глоуб академи"в Южен Лондон, в което учат около 900 деца на възраст от 3 до 16 години. Обама и Камерън първо разгледаха научна изложба в училището, а после запретнаха ръкави за една игра на тенис с двама тийнейджъри. Кой е спечелил мача не е известно, тъй като журналистите били изведени от залата по време на играта.

По-рано днес президентът на САЩ и съпругата му бяха официално посрещнати в Бъкингамския дворец с пищна церемония. Британската кралица Елизабет Втора и съпругът й принц Филип приеха в двореца първото американско семейство. След кратка частна обиколка на двореца последва церемонията по посрещането. Първо в чест на Обама и съпругата му бяха изстреляни 41 оръжейни салюта. После шотландски гвардейци, облечени в червените си мундири и с обемните си черни космати шапки изсвириха националния химн на САЩ. Последваха 61 топовни салюта, които се чуха из цял Лондон. Днес кралицата дава специална вечеря.

Семейство Обама ще прекара две нощи в Бъкингамския дворец, където ще отседне в белгийския апартамент, издържан в сини тонове. В апартамента има шест стаи и за последно в него бяха отседнали принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън в първата им брачна вечер, припомня АП. Барак и Мишел Обама се видяха и с двойката младоженци, които скоро се върнаха от сватбено пътешествие.

Вчера пък президентът на САЩ Барак Обама пи бира в Ирландия, откъдето започна неговата официална обиколка на Европа, съобщи ВВС. Той се срещна в столицата Дъблин с президента Мери Макалис и премиера Енда Кени.
След официалните срещи Барак Обама и съпругата му посетиха селцето Мънигал - родината на неговите прадеди по майчина линия. Прапрадядо му - обущар, емигрирал в Америка в средата на 19 век. След като посети родния дом на прародителя си, Обама се отби в местния пъб, където изпи една пинта бира "Гинес", а съпругата му се ограничила с двойно по-малко количество.

Заради заплахата от облак пепел от изригналия исландски вулкан, програмата на Барак Обама беше изтеглена напред и той замина по-бързо от Дъблин за Лондон.

В четвъртък и петък Барак Обама и лидерите на най-развитите индустриални държави ще участват в срещата на върха на Г-8 в Довил, Франция. На форума те ще обсъдят световните икономически проблеми, помощта за страните от Близкия изток и Северна Африка, главно за Египет и Тунис. В Довил Барак Обама ще има отделни срещи с Дмитрий Медведев, Никола Саркози, Наото Кан, както и с лидери на страни от Централна и Източна Европа.

В събота Обама ще разговаря в Полша с президента Бронислав Коморовски и премиера Доналд Туск. Президентът на САЩ ще посети някои забележителности на страната, преди да отпътува за Вашингтон.

Последна актуализация в 19,50 ч.