Антонио Гутереш вероятно ще е следващият генерален секретар на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гутереш е единодушният избор за следващ генерален секретар на световната организация, съобщи Асошиейтед прес.

Антониo Гутерeш е получил 13 гласа "насърчавам" и 2 "без мнение", предаде Ройтерс.

Кристалина Георгиева поздравила Антонио Гутереш и му пожелала успех начело на ООН. Тя получила 8 отрицателни гласа, от които 2 от постоянни членове на СС, 5 гласа "насърчавам" и 2 "без мнение", пише португалският вестник "Диарио де Нотисиаш", цитирайки Франс прес.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се нарежда на четвърто място със 7 гласа "насърчавам", 7 "не насърчавам" и 1 "без мнение". Кристалина Георгиева дели седмото място с бившия словенски президент Данило Тюрк, съобщи на сайта си неправителствената организация Световна федерация на асоциациите на ООН.

“Моите най-искрени поздравления към Антонио Гутереш! Повече от убедена съм, че той ще бъде отличен генерален секретар на ООН“, написа Бокова в личния си профил в Туитър.

"Днес, след шестото предварително гласуване, имаме явен фаворит и името му е Антониу Гутереш", каза пред репортери руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин.

"Решихме да гласуваме официално утре сутрин в 10 часа (17 българско време) и се надяваме да бъде утвърден единодушно", каза дипломатът.

От името на 15-те страни Чуркин пожела на кандидата на Португалия успех в изпълнението на задълженията му на генерален секретар на ООН през следващите пет години, предаде ТАСС.

След като бъде одобрен от Съвета за сигурност, Гутереш трябва да бъде избран чрез гласуване от Общото събрание на ООН.

Петнадесетте членки на Съвета за сигурност на ООН гласуваха с тайни бюлетини за всеки от 10-те кандидати, на които имаха възможността да отбележат "насърчавам", "не насърчавам" и "без мнение".

За да бъде официално предложен за избиране от 193-членното Общо събрание на ООН, Съветът за сигурност трябва да приеме резолюция при закрити врата. За да бъде приета кандидатурата трябва да получи най-малко 9 гласа "за" и да не ѝ бъде наложено вето.