През последния месец правителството затегна правилата за кандидатстване за социални помощи от граждани на Европейския съюз заради растящите тревоги от евентуален приток на българи и румънци след падането на ограниченията на трудовия пазар на 1 януари догодина, напомня Би Би Си.

Но според ИИПП тези действия са предприети в атмосфера на паника и всяване на страх и до голяма степен са символични.

Вместо това ИИПП смята, че властите трябва да са готови за растящо търсене на жилища, а полицията - да се справя с прояви на антисоциално поведение на хора, които не познават британските закони и обичаи, посочва Би Би Си.

Експертите от ИИПП освен това препоръчват да се осигурят повече преводачи в училищата и здравните заведения.

"Напълно основателно е политиците да се тревожат от темпа и измеренията на европейската миграция, не на последно място защото този проблем предизвиква много тревоги в обществото. Но политическият отговор е повече символичен, отколкото по същество",
коментира старшият експерт от ИИПП Алекс Глени.

По думите й последните десет години показали, че икономиката и обществото във Великобритания са достатъчно гъвкави, за да се приспособят и да извлекат изгода от европейските миграционни потоци.

Почти нищо обаче не сочи, че тези поуки били направени и се прилагат преди 1 януари.

"Но дори сега не е твърде късно да се предприемат конкретни стъпки, за да се ограничат проблемите, които могат да възникнат",
посочва изследователката.

Вчера президентът ни Росен Плевнелиев призова Великобритания да преосмисли позицията си към имигрантите, като дори посъветва да се вземе пример от политиката на България спрямо бежанците у нас.
Той каза, че през 21 век не трябва да се строят стени и железни завеси, а да бъдат събаряни.