Българче, дадено за осиновяване в Съединените щати, е станало жертва на тормоз и търси правата си. Детето и неговият осиновител съдят властите в щата Орегон за повече от 7 милиона долара, съобщи bTV.

Вместо гарантираните по закон грижи и внимание, българчето с инициали Й. Г. става жертва на тормоз, твърди в съдебния иск неговият адвокат. Момчето е вече на 15 години, но идва в Америка преди три. То има забавено емоционално, психологическо и образователно развитие.

Осиновяването в САЩ обаче не върви добре и скоро българчето попада в системата на социалните служби на щата Орегон. Момчето е местено от приемни семейства, социални домове, арести за тийнейджъри и поне веднъж от мотел. Именно в него детето казва, че е станало свидетел на нещо ужасяващо.

Социалните работници Марк Уолш и Кейти Гай трябвало да се грижат за момчето. Двамата обаче имали любовна връзка, разказват пред полицията техни колеги. Българчето твърди, че в нощта на 21 ноември 2018 г. Уолш и Гай правили секс на съседното легло. 

В полицейския доклад разследващият детектив пише: 

Снимка: bTV

На следващия ден Марк Уолш препоръчва детето да бъде изпратено в детски арест. Според съдебния иск, за да бъде сплашено да не издаде какво се е случило в мотела.

От детския арест момчето е прехвърлено в дом за деца с емоционални проблеми в щата Юта. Там избухва бунт сред децата, а според съдебния иск българчето е малтретирано от по-големите. В крайна сметка властите в Юта затварят дома заради множество нарушения и момчето е върнато обратно в социален дом в Орегон.

Първото приемното семейство казва, че още би искало да се грижи за детето. Това потвърдиха и от българското Министерство на правосъдието, откъдето казаха, че имат четири доклада от американските социални служби.

Марк Уолш и Кейти Гай вече не работят в социалните служби на Орегон.

А делото си прокарва своя път през съдебната система на щата. Искът е за няколко милиона долара за икономически и неикономически вреди срещу българчето, както и за наказателни обезщетения.