Унгарският премиер Виктор Орбан съсипва репутацията на страната си в Европа и в съседна Украйна. се казва в коментарна публикация в австрийския вестник "Стандард" относно политиката на ЕС към Украйна и спънките, правени от унгарския лидер. В статията Томас Майер констатира, че "Не толкова известни в международен план правителствени ръководители, като премиерите на България, Литва и Люксембург, за които малцина извън собствените им държави знаят какви са политическите им позиции по основни решения, са тези, които на срещите на върха на ЕС помагат да се реши например как ще се организират близките отношения с обхванатата от война Украйна, или колко строги ще бъдат съвместните санкции на ЕС срещу Русия"

Майер допълва: "Виктор Орбан е съвсем различен случай. За унгарския министър-председател се говори навсякъде. Той успя да се утвърди на европейската сцена като истински политически злодей. Циничен, популистки, понякога лъжлив, той успя да създаде впечатлението, че неговата икономически и политически относително незначителна страна с по-малко от десет милиона жители предвожда останалите 26 партньорски държави с 430 милиона души население. Междувременно Орбан стана истински виртуоз. А медиите на целия континент с удоволствие играят заедно с него. Както и при Джеймс Бонд, не само добрият таен агент 007 пълни касите, когато спасява света. Злодеите са тези, които очароват, когато искат да унищожат света. Срещата на върха на ЕС, протекла вчера и днес, беше добър пример за това. Световната политика обаче не е вълнуващ кинофилм, а земното кълбо е във взривоопасна ситуация в условията на две войни".

После Майер предупреждава, че: "В Украйна хората са изправени пред втора зима в условия на война. Съществуват съмнения дали украинците ще могат да издържат на натиска и на постоянните атаки на руската армия. В ивицата Газа ще се реши бъдещето на Израел или дали конфликтът с палестинците в региона ще продължава да ескалира. Перспективите са мрачни. В САЩ се увеличават гласовете, поставящи под въпрос финансовата помощ за Украйна. А руският президент неотдавна даде недвусмислено да се разбере какво възнамерява да направи: той не иска да преговаря за мир, а по-скоро да осъществи военните си цели, да подчини суверенната държава и да я "неутрализира".

Авторът на публикацията в австрийското издание допълва, че: "Същевременно е радващо, че 26 държавни и правителствени ръководители от ЕС не се стреснаха от препятствията, издигани от Орбан. Те потвърдиха позицията си по отношение на Украйна и дори я разшириха: Ще бъдат започнати преговори за присъединяване, което ще увеличи възможностите за подкрепа, въпреки че Украйна е далеч от членство в ЕС. Твърдо е обещана всеобхватна финансова помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 г. И още: санкциите срещу Русия отново се затягат. Новото е, че лидирите на останалите 26 страни от ЕС са решени да осъществят всичко това, пренебрегвайки желанието на Орбан и дори без Унгария. Орбан е напълно изолиран. Фактът, че той напусна залата, че той трябваше да напусне под натиск, за да даде възможност за единодушно гласуване на началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС, говори красноречиво".

Журналистът коментира и, че сега: "Орбан е зад вратата. Изявлението му за предотвратяване на помощта от 50 млрд. евро чрез бюджета на ЕС е без стойност. Ако той продължи да се бави, 26-те технически ще съберат парите по друг начин - чрез междуправителствени споразумения. Всичко това е тъжно за самите унгарци. Техният гръмогласен лидер съсипва репутацията на страната си в Европа и в съседна Украйна".

*Заглавието е на Dir.bg. Оригиналното заглавие е: "Стандард": Орбан съсипва репутацията на страната си в Европа и в съседна Украйна