Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че тази вечер е разговарял по телефона с унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата са обсъдили ключовото за страната ни приемане в Шенген, но и новата такса за транзит на руски газ, заради която имаше опасност Будапеща да препъне София към свободната от граници европейска зона.

Борисов е уверил още веднъж Орбан (когото определя като свой голям приятел и колега), че България отговаря на всички изисквания за влизане в шенгенското пространство. Припомнил и общата им инспекция по българо-турската граница, по време на която унгарският премиер лично се уверил, че "пазим външната граница по всички стандарти на Шенген". Борисов припомнил и заключенията на Европейската комисия и Европейския парламент, че България е изпълнила всички критерии за членство по суша, въздух и море в общото пространство.

Председателят на ГЕРБ също така е информирал министър-председателя на Унгария за постигнатото съгласие "с лидерите на партиите, които подкрепят правителството и конституционната реформа, за премахването на допълнителната такса върху преноса на газ".

Унгария поиска от Европейската комисия да отвори наказателна процедура срещу България заради тази допълнителна такса за пренос на руски газ през страната ни.

По-рано днес, при отговорите си на актуални въпроси, зададени от граждани във Фейсбук, премиерът Николай Денков каза, че все още няма решение на парламента за отмяна на допълнителните такси (енергийни вноски) за внос и (или) пренос на руски газ. Има внесено предложение и то е свързано с опасността от поставянето под риск на приемането ни в Шенген, тъй като Унгария би могла да постави вето, заяви Денков. Не искаме да поставяме допълнителни рискове, добави премиерът, цитиран от БТА.

По темата пише и британският "Файненшъл таймс" (FT), според който в понеделник Будапеща е поставила ултиматум за газа на среща на служители на ЕС в Брюксел. 

Заплахата е последният ход на унгарския премиер Виктор Орбан за нарушаване на консенсуса в ЕС преди срещата на върха на лидерите тази седмица, на която той обеща да блокира финансовата и политическата подкрепа за Украйна, подчертава FT, цитиран от Агенция "Фокус".

"Това отново е нашият стар приятел Орбан", казал на FT дипломат, запознат пряко със ситуацията. Втори източник отбелязал, че "те (Унгария) свързват всички проблеми и ги блокират".