39-годишен гръцки гражданин от руски произход на име Анатолий или Александрос - е заподозрян, че в продължение на няколко години е извършвал шпионаж в полза на руското военно разузнаване ГРУ в ущърб на Австрия. Става дума за син на бивш офицер от руското разузнаване ГРУ, който по време на активната си служба е работил като дипломат в Германия и Австрия, пишат местните медии.

Разследването на DSN (Дирекция за държавна защита и разузнаване) с чуждестранни партньори и в сътрудничество с прокуратурата във Виена очевидно показват, че мъжът е получил и специално военно обучение в Русия. 39-годишният шпионин е поддържал контакти с дипломати и служители на разузнаването от различни държави и е бил в Москва малко преди и по време на военното нахлуване на руските сили в Украйна. В частност заподозреният е обвинен в издаване на държавни тайни.

На 24 март в жилището му във Виена-Донаущадт е извършен обиск, а поради опасния характер на мъжа са изпратени два екипа на антитерористичното звено "Кобра", пише в. "Куриер".

По време на претърсването на имоти (служители на "Кобра" са щурмували, наред с другото, къща, скрита зад висока ограда и градински плет в близост до природния резерват Лобау във Виена) на заподозрения са иззети детектор за сигнали, подслушвателни устройства, сапьорски костюм, мобилни телефони, лаптопи и таблети.

Резултати от разследването на австрийските тайни служби доказват следното: От 2018 г. до началото на 2022 г. 39-годишният мъж е направил общо 65 пътувания в чужбина, сред които и до Русия, Беларус, Турция и Грузия. Това което прави впечатление на разследващите е, бе въпреки че получава само ниски социални помощи в Австрия, заподозреният придобива едновременно няколко имота във Виена, Русия и Гърция.

Според австрийските служби мъжът на първо място вероятно е служил като своеобразен барометър за настроенията в Австрия. Твърди се, че е набавял информация за външната политика, цялостното социално положение и сигурността и я е предавал на Русия. Така че пътуването до Москва малко преди началото на войната вероятно не е случайно, а целенасочен обмен на информация, получена от Австрия.

Освен това заподозреният е обменял информация не само по време на пътуването. Във Виена също е разработена специална система от тайни скривалища, в които е оставял съобщения. Местата са видими за получателя чрез най-незабележими маркировки. Както показват разследванията, при предаването на информацията по същото време на същото място винаги е присъствал и представител руското посолство.

След задържането, 39-годишният заподозрян в момента е на свобода. Ако бъде признат за виновен, го очаква присъда от шест месеца до пет години затвор.

Остава под въпрос дали след като делото за шпионаж излезе наяве, предстои ново експулсиране на руски дипломати. През април Австрия - след дълъг период на колебание - отне дипломатическия статут на трима членове на руското посолство във Виена и на един член на генералното консулство в Залцбург. Като причина за това беше посочена евентуалната дейност на руските дипломати в тайните служби, припомня "Куриер".