Бургаският окръжен съд остави в ареста Полихрон Луков, издирван за измами в Австрия. За него е издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в австрийския град Велс.

От обвинението посочват, че той е предоставял фалшиви дипломатически паспорти на чужденци, както и испански лични карти.

11 души са пострадалите от престъплението. Пред тях той се е представял за посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис, обясни прокурор Христо Колев. 

"Предложил им е да ги снабди с дипломатически паспорти. Извършената измама е на стойност 334 хиляди евро. Задържан е на 13 септември, на яхтата му в Поморие, откъдето е родом. По време на извършените претърсвания - на яхтата, на автомобили с марки "Ролс-Ройс" и "Майбах", на апартаменти и гаражи, са иззети множество документи, банкови карти и чуждестранни регистрационни номера, от които можем да направим извод за съпричастността му към деянието", аргументира се прокурорът, цитиран от БНР.

От държавното обвинение обаче поискаха най-тежката мярка - "задържане под стража". Мотивът им е, че има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. 

В своя защита Полихрон Луков заяви, че няма желание да се укрива, защото не се чувства виновен. Той обясни, че има диабет и пие скъпоструващо лекарство, което не може да му бъде осигурено в ареста. Обвиняемият заяви още, че там вече са забавили да му предоставят част от медикаментите.

Неговият адвокат също бе категоричен, че помориецът няма да се укрие. Имал постоянен адрес и бил известен на органите на реда.

"От представените от Австрия документи е видно, че там задържаният се е представял под друга самоличност", посочи наблюдаващият прокурор.

Според защитника му Росен Русев искането от австрийска страна е отправено за друго лице поради разминаване в презимето, посочено в заповедта за арест. Адвокатът подчерта, че клиентът му има и два ампутирани пръста, което не му позволява да остане в ареста. 

Пред съда обвиняемият заяви, че в действителност има дипломатически имунитет и е посланик по бизнес дела на Сейнт Китс и Невис за Европейския съюз.

"Австрийските власти издирват друго лице. Моят клиент се казва Полихрон Леонидов Луков, а в заповедта за задържане е написано за Полихрон Леонов Луков". Това заяви адвокатът на задържания по обвинение в измами с документи в Австрия.

Помориецът бе арестуван на яхта в родния си град след акция на ГДБОП. Задържаният Полихрон Луков поддържал висок стандарт и луксозен начин на живот, като притежавал освен яхтата си и редица скъпи автомобили - Ройс-Ройс, Майбах и други.

Обвиняемият също така заяви, че има дипломатически паспорт и е посланик на Федерация Сейт Кристофър и Невис по бизнес въпроси за Европейския съюз.

Преди заседанието прокурор Христо Колев заяви, че към Полихрон има две европейски заповеди. Едната е за арест, а друга за разследване.

"Прокуратурата настоява той да бъде задържан и предаден на австрийските власти. Той е обвинен там за професионална измама в големи размери и издаване на неистински документи. Той се е представил за посланик и е предложим на 11 австрийски граждани да ги снабди с дипломатически паспорти. Измамата е в размер на 334 000 евро. Извършени са претърсвания на яхтата, автомобилите и жилището. Иззети са множество документи, печати и чуждестранни регистрационни номера", каза Колев.

В крайна сметка съдия Яни Гайдурлиев взе мярка за неотклонение "Задържане под стража".