Австрийският канцлер Себастиян Курц предупреди своите граждани да не пътуват до България, Румъния и Молдова, заради увеличаващия се брой на заразени с COVID-19. Виена включи трите държави в списъка си на страните с най-висока степен на опасност от заразяване с коронавирус.

Всеки, който пристига от тези страни, ще бъде поставен под 14-дневна карантина или трябва да покаже отрицателен PCR тест, заявиха по време на пресконференция Курц и външният министър Александър Шаленберг. Който нарушава самоизолацията, ще трябва да плати глоба в размер до 1450 евро. Курц уточни, че тези, които са с положителен тест за коронавирус и я нарушат ще бъдат глобени с по-високи суми, защото деянието им ще се разглежда като криминално престъпление.

По думите на канцлера, ситуацията на Балканите и при Балтийските държави по отношение на COVID-19 се е влошила, както и че все по-често отчитат положителни проби на хора, идващи от Източна Европа.

На австрийските граници с Унгария и Словения ще се засилят проверките на пристигащите с леки автомобили от Балканите, както и на всички автобуси. За целта 1800 полицаи ще бъдат командировани на източните гранични пунктове.

По последни данни в България са потвърдени 6102 случая на новия коронавирус, от които активни са 2811. Излекувани са вече 3037 лица. 37 от тях са регистрирани през последните 24 часа.