Австрийското правителство обмисля забрана за крайнодясна група, която е получила дарение от главния заподозрян за атаките срещу джамии в Нова Зеландия, съобщи БиБиСи (BBC). Канцлерът Себастиан Курц заяви, че правителството разследва дали Движението за национална идентичност (IBÖ) е "терористична организация".

Прокуратурата потвърди, че лидерът на движението - Мартин Зелнер, е получил около 1500 евро от Брентън Тарант. 30-годишният Зелнер потвърди за дарението, но отрече всякакви връзки със заподозрения.

28-годишният австралиец Брентън Тарант, самопровъзгласил се за привърженик на "бялото превъзходство", е обвинен в убийство във връзка с нападенията в две джамии в град Крайстчърч, при които бяха убити 50 души, а десетки бяха ранени.

"Сега можем да потвърдим, че е имало финансова подкрепа, а и връзка между нападателя в Нова Зеландия и Движението за национална идентичност в Австрия", каза канцлерът Курц.

"Нашата позиция по този въпрос е много ясна, нито един вид екстремизъм - независимо дали са радикални ислямисти или десни екстремисти фанатици - няма място в нашето общество", каза той. Той каза още, че Движението за национална идентичност в Австрия ще бъде разпуснато, ако се докаже, че е терористична група.