Новозеландският премиер Джасинда Ардърн обеща днес да не позволи Брентън Тарант да получи известността, към която се стреми, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Австралийският десен екстремист уби общо 50 души при атаки в две джамии миналия петък. Други 50 човека бяха ранени. 30 от тях остават в болницата в Крайстчърч. Девет от ранените са в критично състояние. Четиригодишно дете е било транспортирано в болница в Окланд в критично състояние.

Брентън Тарант реши да се защитава сам в съда.

Новозеландският министър-председател обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи на Тарант да дава израз на своите идеи. "Мога да ви уверя в едно нещо - че няма да ме чуете да произнасям името му", каза тя пред репортери.

Стремеж към популярност чрез социалните мрежи

Ардърн отбеляза, че нападателят "очевидно е имал редица причини да извърши тази ужасяваща терористична атака", която показа на живо нападението и разпространи свой манифест в социални мрежи. "Една от тях е била да спечели популярност", посочи тя и изрази увереност, че това не може да бъде допуснато.

Стремежът на Тарант да придобие известност личи ясно от това, че той разпрати преди атаката манифест и показа на живо нападението във Фейсбук и постна в Туитър линкове към манифеста.

На извънредно заседание на новозеландския парламент днес, свикано след най-смъртоносното нападение в историята на страната, министър-председателката обеща масовият убиец да "понесе цялата строгост на закона", предаде Франс прес.

Редица новозеландски компании премахнаха днес рекламите си от социалните мрежи, предаде ДПА. Джасинда Ардърн призова социалните мрежи да поемат по-голяма отговорност.

Снимка: AP/БТА

"Не можем просто да седим със скръстени ръце и да приемем, че тези платформи просто съществуват и че това, което се казва в тях, не е отговорност на мястото, където е публикувано", каза новозеландският премиер в парламента. Тя обобщи, че социалните мрежи "са издателят, а не просто пощальонът". Те не може да се стремят само към печалба, без да поемат никаква отговорност, подчерта Ардърн.

Ардърн откри заседанието с арабския поздрав "Салам Алейкум" (Мир Вам). Тя призова жителите на страната да окажат подкрепа на опечалената мюсюлманска общност в страната.

В Нова Зеландия днес се подготвят първите погребения на убити при атаката. Новозеландските власти са издали 65 визи на роднини на жертви.

Светът да се заеме с екстремизма в интернет

Австралийският премиер Скот Морисън призова днес правителствата по света да окажат натиск върху технологичните гиганти да решат проблема с разпространяването на екстремистки идеи в интернет, предаде Франс прес.

В публикувано днес писмо Морисън призова японския си колега Шиндзо Абе, който ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20 тази година, да повдигне въпроса на форума през в Осака през юни.

Тарант получи прошка от оцелял

Оцелял при атаката срещу джамии в Нова Зеландия в петък каза, че прощава на нападателя Брентън Тарант, че е убил съпругата му, предаде Ройтерс.

59-годишният Фархид Ахмед, който се придвижва с инвалидна количка, заяви пред агенцията, че би искал да се срещне с Тарант и да му каже: "Въпреки това те обичам."

"Не приемам какво направи. . . ти взе погрешно решение, пое в погрешна посока, но аз искам да вярвам в теб. Че ти имаш голям потенциал в сърцето си", обърна се Ахмед към 28-годишния Тарант.

Ахмед, който се придвижва с инвалидна количка, откакто бил блъснат от кола, разказа, че във фаталния ден се молил в преддверие на джамията Ан Нур, а не в главното помещение, както обикновено, когато нападателят нахлул. Мъжът помислил, че това е последният ден от живота му, тъй като било невъзможно да избяга с инвалидната си количка. Тарант обаче не влязъл в това преддверие и Ахмед все пак успял да излезе и да се скрие зад кола. Оттам той наблюдавал масовото убийство.

Съпругата му Хусна, която била в другия край на джамията, била застреляна от Тарант.

Даеш се закани да отмъсти

Групировката "Ислямска държава" се закани да отмъсти за атаката срещу две джамии в Нова Зеландия в петък, при която бяха убити 50 души, предаде ДПА.

Нападението в новозеландския град Крайстчърч бе извършено от австралийския десен екстремист Брентън Тарант.

"Сцените на убийствата в двете джамии в Нова Зеландия ще събудят изпадналите в летаргия джихадисти и ще мотивират почитателите на халифата да отмъстят", казва говорителят на "Ислямска държава" Аби ал Хасан ал Мухаджер на 44-минутен аудиозапис, качен на медийната платформа Нашир нюз.