Брентън Тарант, 28-годишният австралиец, обвинен в убийството на 50 души при масова стрелба в две джамии в Нова Зеландия, планира да се защитава сам в съда, предаде ДПА.

Адвокатът, който представляваше Тарант на съдебното заседание в събота, каза пред в. "Ню Зийланд хералд", че вече не е защитник на австралиеца.

Ричард Питърс заяви пред вестника, че Тарант е казал, че планира да се представлява сам. По думите му предполагаемият стрелец не изглежда да е умствено нестабилен. Тарант ще се яви във върховния съд на 5 април.

Това поражда опасения, че Тарант ще използва делото като трибуна за изразяване на своите възгледи за превъзходство на бялата раса. Подобно нещо направи норвежкият терорист с крайнодесни убеждения Андерш Брайвик, убил 77 души през 2011 г.

Собственикът на оръжейния магазин "Гън сити" в Крайстчърч каза, предполагаемият стрелец е купил четири оръжия и боеприпаси през интернет, предаде Ройтерс.

Дейвид Типъл добави, че купувачът е предоставил заверен от полицията документ, удостоверяващ правото му да притежава оръжия.

Обвиненият за нападенията срещу джамии в Нова Зеландия е посетил за кратко Израел през 2016 г., съобщи вчера израелски представител, цитиран от Ройтерс.

Австралиецът Брентън Тарант е влязъл в Израел през октомври 2016 г. с тримесечна туристическа виза и е останал девет дни. Това каза източник от имиграционните служби, без да даде повече подробности за пътуването му.

Тарант е отишъл в края на 2016 г. в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия, където е посетил места, на които са се водили исторически битки, а през 2017 г. е пътувал в Западна Европа.

През ноември 2018 г. е посетил исторически места в България, Румъния и Унгария.

МВР няма информация нападателят срещу джамиите в Нова Зеландия да е имал контакти с български граждани по време на престоя си у нас. Това заяви за Българското Национално Радио от Вашингтон вътрешният министър Младен Маринов.

"Категорично на този етап можем да твърдим, че неговата цел тук е била единствено туризъм и до този момент нямаме информация той да се е срещал с български граждани или да е познавал такива."

Маринов припомни, че нападателят е бил в България в периода 9-15 ноември миналата година.

Вътрешният министър определи атаката в Нова Зеландия като недопустим терористичен акт.

Правителството на Нова Зеландия ще се срещне днес, за да предприеме първи стъпки за промяна на законите за притежание на оръжия.

"Ще гледаме да действаме възможно по-бързо", заяви министър-председателката Джасинда Ардерн пред радио "Ню Зийланд".

В същото време министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви, че кабинетът й е взел принципно решение за затягане на правилата за притежаване на оръжия след масовото убийство в град Крайстчърч, съобщи ДПА.

Въпреки че не каза никакви конкретни подробности за законодателни промени, Ардърн заяви, че реформите ще бъдат обявени до 10 дни.

Тя добави, че ще бъде направено разследване какво е довело до нападението срещу две джамии, при което загинаха 50 души. Ще бъде разгледан и въпросът дали правителствените служби са могли да направят повече за предотвратяването му.