Китай призова за международно единство срещу коронавируса, след като западни страни отправиха критики срещу Пекин за подхода му срещу епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Пекин заяви днес, че е "безполезно" да се спори за предимствата и недостатъците на различните политически системи. "Задължително е всички страни да се обединят, за да се борят с коронавируса и да спечелим войната" срещу COVID-19, заяви пред медиите Чжао Лицзян, говорител на китайското външно министерство.

Той увери, че китайското правителство не е "прикривало" жертви на COVID-19, след като в град Ухан бяха обявени още близо 1300 жертви на вируса.

"Никога не е имало никакво прикриване и никога няма да разрешим каквото и да било прикриване", увери Чжао пред медиите. Той призна, че в отчитането на смъртните случаи в началото на епидемията е имало "закъснения, пропуски и неточности".

Но "реакцията на Китай на епидемията е безукорна", подчерта говорителят.

Какво не казва Пекин

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс", че съществуват неясноти в начина, по който Китай е действал при епидемията от новия коронавирус.

"Нека не бъдем наивни, като казваме, че нещата (начинът, по който Китай се справя с епидемията - бел. АФП) са много по-добри. Не знаем това. И дори очевидно са станали неща, за които не знаем", подчерта френският президент в отговор на въпрос дали авторитарните режими са по-добри в справянето с такива кризи.

В четвъртък Великобритания предупреди Китай, че ще трябва да отговаря на "трудни въпроси за появата на вируса и защо не е бил спрян по-рано".

Администрацията на Доналд Тръмп от своя страна обвини Пекин, че е прикрил тежестта на епидемията след появата й в китайския град Ухан, припомня АФП.

Американският тв канал "Фокс нюз" съобщи, че COVID-19 вероятно произхожда от лаборатория в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата. Според телевизията коронавирусът не е резултат от разработка на биологично оръжие, а е "част от усилията на Китай да покаже, че постиженията му да идентифицира и да се бори с вируси са равни или по-големи от възможностите на САЩ".

Ще осигури ли Китай по-надеждни защитни средства

Говорителят на министерството на търговията Гао Фън каза днес, че китайската страна е предприела мерки да ускори митническите процедури, като в същото време гарантира качеството при експорта на стоки, свързани с борбата срещу пандемията. "Китай не е и няма да ограничи износа на такива стоки", каза Гао.

Китай, който е най-големият производител на хирургични маски и други продукти и лични предпазни средства, обяви миналата седмица, че ще започне да инспектира стоките за износ след оплаквания от западни страни, че някои китайски тестове за вируса, маски и други продукти не отговарят на стандартите за качество. Китайската митническа агенция обяви, че ще започне да третира маските, вентилаторите, защитните облекла и очила, както и други подобни като медицински стоки, изискващи износителите им да предоставят сертификати, че техните продукти са одобрени от регулаторите в приемащите страни. Инспекциите имали за цел да потвърдят, че тези стоки отговарят на стандартите.

Промяната обаче предизвика съмнения, че износът ще се бави. Говорител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс, призова днес Китай да преразгледа новите си правила за контрол върху качеството над износа на лични предпазни средства, за да не стават пречка за навременни доставки.