Русия е основният източник за "внасяне" на вируса в Китай. Общо 409 случая в Китай са с произход от тази страна и китайските граждани, които са там, не трябва да се прибират у дома, пише в редакционна статия днес китайският държавен вестник "Глоубъл таймс", цитиран от световните агенции и БТА.

"Русия е най-новият пример за провал в контрола върху вносните случаи и може да служи като предупреждение за другите. Китайският народ наблюдава как Русия стана сериозно засегната страна. . . Това трябва да бие тревога: необходимо е Китай стриктно да предотврати притока на (заразени) и да избегне втора вълна на епидемията", коментира "Глоубъл таймс".

Това е новата "фронтова линия" за Пекин в борбата срещу коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Представители на китайските власти обаче признаха, че дългата граница, многобройните пътища и планинските проходи правят контрола много труден.

Междувременно в страната беше одобрено изпробването върху хора на експериментални ваксини срещу новия коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция Синхуа.

Тестовете ще бъдат в ранна фаза.

Каква е ситуацията в Китай

Осемдесет и девет нови случая на заразяване с новия коронавирус са били регистрирани в Китай вчера, съобщи днес Националната здравна комисия, цитирана от Ройтерс. Почти всички от тях - 86, са били "внесени" отвън.

За сравнение вчера здравните власти съобщиха, че в неделя са били регистрирани 108 нови заразени, 98 от които от чужбина.

По информация на китайската държавна телевизия 79 от 86-те "внесени" случая в понеделник са в североизточната провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия.

Общият брой на заразените в Китай е достигнал 82 249. По последни данни на университета "Джон Хопкинс" - вече 83 302 (към 07.30 часа б. вр. на 14 април).

Вчера в страната не е бил регистриран нито един смъртен случай от коронавируса. Броят на починалите в Китай остава 3341.

В централната провинция Хубей, от чийто главен град Ухан в края на миналата година започна разпространението на вируса, вчера не са били регистрирани нито един нов заразен и смъртен случай. Предишния ден отново не е имало нито един нов заразен, но двама души починаха. По последни данни на университета "Джон Хопкинс" починалите в провинцията са 3221.

Подлага ли Пекин чужденци (африканци) на насилствени тестове

Китай отхвърли обвиненията на дипломати от САЩ и африкански страни, че в Гуанчжоу чужденци, чийто външен вид показва африкански произход, са подложени на насилствени тестове за коронавируса, карантина и лошо отношение.

Общо 111 лица от африкански произход в южния китайски град Гуанчжоу са дали положителни проби за коронавирус, предаде Ройтерс, като цитира агенция Синхуа.

Деветнайсет от случаите са сред лица, пристигнали от чужбина, съобщава Чън Чжъин, заместник кмет на града. Той добави, че от 4 април в града са били подложени на тестове 4553 лица от африкански произход.