Над четиридесет заложници, държани от разбунтували се еквадорски затворници, бяха освободени вчера, с което броят на хората, които все още са в ръцете им, достигна 136, съобщи администрацията на затворите в Еквадор, предадоха световните агенции.

Администрацията не съобщи подробности за обстоятелствата около освобождаването им, а само заяви, че 133 надзиратели и 3 държавни служители все още са задържани като заложници в затворите на страната, според прессъобщение, цитирано от Франс прес и БТА.

В предишен бюлетин се съобщаваше, че 175 надзиратели и служители на затвори са взети за заложници след безпрецедентната криза в областта на сигурността, обхванала страната, засегната от насилието на престъпни банди, свързани с наркотрафика.

Според администрацията при последните в затворите е избухнало ново насилие, в резултат на което е загинал поне един надзирател, а друг е бил ранен.

"Въоръжени сблъсъци" между силите за сигурност и затворници се случиха на разсъмване в затвора в Мачала, в югозападната част на Еквадор. Армията и полицията са извършили "интервенции за възстановяване на реда" в затворите в шест града, като Куенка, където затворниците са се качили на покривите, след като в затвора бяха чути изстрели.

Освен това през нощта най-малко петима затворници са избягали от затворническия комплекс в Гуаякил. По данни на администрацията на затворите двама от тях са били заловени отново.

Новината за бягството на лидера на страховитата банда "Чонерос" Адолфо Масиас, от затвора в Гуаякил в югозападната част на страната на 7 януари, предизвика вълна от бунтове и вземания на заложници в поне пет затвора, нападения срещу силите за сигурност и други действия, целящи да всеят паника. Според последните официални данни са загинали най-малко 19 души.

Новият президент Даниел Нобоа обяви извънредно положение и нареди на армията да неутрализира тези престъпни банди, които сега се считат за "терористи". Бяха разположени над 22 400 военни, като бяха организирани сухопътни, въздушни и морски патрули, претърсвания и повсеместни операции в затворите, освен това беше наложен комендантски час.

След вълна от паника в цялата страна, предизвикана от нападението на живо срещу студиото на държавната телевизия в Гуаякил във вторник, ситуацията се върна към относителна нормалност. Абсолютното мнозинство от жителите на страната приветстват въоръжените патрули по улиците, отбелязва АФП.