36-годишният Даниел Нобоа, най-младият президент в историята на Еквадор, избран през есента, обеща да "действа с твърда ръка" срещу престъпните банди, за да постигне "мир". Сега се стигна дотам, че този милиардерски син обяви, че страната му е "в състояние на война" срещу наркотрафикантите.

Наследникът на империята на банановия крал Алваро Нобоа е изправен пред предизвикателството да сложи край на задушаващата власт на многобройните наркобанди в Еквадор, който навремето беше пристан на мира, но се превърна в отправна точка за доставките на кокаин към Съединените щати и Европа.

Заемайки поста до края на теоретичния мандат на подалия оставка президент Гилермо Ласо, който свика предсрочни избори, за да избегне импийчмънт по обвинения в корупция, Даниел Нобоа вече планира преизбирането си през 2025 г.

Но за да се случи това, той знае, че ще трябва да постигне резултати по отношение на намаляването на престъпността. Вчера заяви, че е предприел "необходимите мерки, които никой не искаше да предприеме през последните години. А за да направите това, са ви необходими топки с големината на щраусови яйца", каза той.

Президентът Даниел Нобоа и първата дама Лавиния Валбонеси

Снимка: Getty Images

От обявеното в понеделник извънредно положение, даващо право на армията да патрулира по улиците и в затворите, до "мобилизацията на армията и полицията", поискана във вторник, за да се намери изход от "вътрешния въоръжен конфликт", вчера Даниел Нобоа заяви, че страната е "в състояние на война". "Ние се борим за национален мир, но се борим и срещу терористичните групи, които вече имат повече от 20 000 членове", каза той.

За целта той предлага "милитаризиране на пристанищата и границите и защита на стратегическите маршрути за износ и търговия". Основният му проект е създаването на национална разузнавателна агенция, която да контролира всички разузнавателни органи, включително и службата за управление на затворите.

Миналата седмица той обяви, че ще бъдат изградени два затвора с висока степен на сигурност в Амазония и на тихоокеанското крайбрежие по модела на затвора с 40 000 места, построен от салвадорския президент Наиб Букеле като част от "войната" му срещу бандите.

Планът на президента Нобоа е да се изолират най-опасните затворници, за да се сложи край на масовите убийства, които се извършват в затворите в страната, довели до смъртта на 460 затворници от февруари 2021 г. насам.

Той предостави изчерпателен списък на престъпните банди, които иска да "неутрализира", но подчерта, че е необходимо въоръжените сили да действат "със зачитане на правата на човека".

Даниел Нобоа

Снимка: БТА/AP, Carlos Noriega

В Салвадор правозащитните организации осъждат нарушаването на правата на задържаните.

И подобно на Букеле, който е умел комуникатор и качва в социалните си мрежи със снимки на тикнати зад решетките хора, правителството на Нобоа сподели зрелищни кадри от последните полицейски набези, на които се виждат стотици задържани по бельо, с ръце на главите и проснати безпощадно на земята.

Трудно е да се категоризира политическата принадлежност на Даниел Нобоа, който по време на кампанията твърдеше, че е лявоцентрист. Но този неолиберал олицетворява еквадорския политически елит от света на частните предприятия и е близък до десницата.

Разведен, а след това повторно женен за инфлуенсърка по хранене, този преуспяващ бизнесмен е учил в най-добрите американски университети и има диплома по публична администрация от Харвардското училище "Кенеди" и магистърска степен по мениджмънт и политическа комуникация от университета "Джордж Вашингтон".

Освен в света на бизнеса, който познава отвътре, единственият му опит в политиката е две години като член на парламента и председател на икономическата комисия в парламента.

Но неговият ментор е баща му, с когото израства зад кулисите на предизборните кампании, а сега търси вдъхновение в Наиб Букеле. 

Превод от френски език: Любомир Мартинов, БТА; заглавието е на Dir.bg