Кандидатът за канцлер на германските консерватори Армин Лашет беше осмян в социалните мрежи заради грешка в днешния изборен ден, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че преди това, по време на предизборната кампания, той е допуснал унизителни гафове, накърнили популярността му.

Според германските изборни правила избирателите трябва да пазят вота си в тайна, докато не напуснат изборната секция. Но когато упражни правото си на глас в своя избирателен район в град Аахен, Лашет сгъна бюлетината си по погрешен начин, преди да я пусне в урната, поради което се видя за коя партия е гласувал.

Комисарят по изборите (отговорникът за изборния процес в Германия) заяви, че вотът му няма да бъде обявен за невалиден, защото е гласувал за своята партия, както се е очаквало.

"Това не представлява повлияване на вота", написа комисарят във Фейсбук.

Армин Лашет сгъна погрешно бюлетината си преди да я пъхне в урната, като се вижда за кого е гласувал

Снимка: AP/БТА

Не беше изненада, че Лашет е дал и двата си гласа за Християндемократическия съюз. Съгласно германската избирателна система избирателят гласува веднъж за представител на 299-те избирателни района в Германия и втори път за партията, която иска да влезе в парламента.

Засега няма коментар от страна на Лашет.

Гафът предизвика призиви подаденият от него глас да бъде обявен за недействителен, но стана повод и за подигравателни коментари от национални вестници и в социални мрежи, отбелязва Ройтерс.

"Всяко дете в Германия знае, че изборите трябва да бъдат всеобщи, свободни, преки, равноправни и тайни", написа на сайта си вестникарската група Ер Ен Де.

Потребител на име Свен заяви в Туитър: "Моля отидете да гласувате днес. И не сгъвайте бюлетините си по същия глупав начин, както Лашет, много благодаря."

Надеждите на Лашет да наследи Меркел като консервативен канцлер бяха помрачени, след като той не убеди избирателите, че притежава нужните качества, за да поеме от нея властта след 16 години.

През юли той беше заснет да се смее по време на посещение в град, опустошен от най-смъртоносните наводнения в Германия от повече от половин век.

Консервативният му блок ХДС/ХСС изостава с малка разлика от Германската социалдемократическа партия, което му дава малък шанс за победа.

Към 14 ч. (15 ч. българско време) избирателната активност е била 36,5 на сто - с близо 5 пункта по-ниска в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия - през 2017 г. Тогава към същия час бяха упражнили правото си на вот 41,1 процента от германските избиратели, припомня Ройтерс.

Франс прес отбелязва, че избирателните секции ще затворят в 18 ч. (19 ч. българско време).

Право на вот имат около 60,4 милиона германци. Броени дни преди ключовите за най-голямата европейска икономика избори, приблизително две пети от тях все още не бяха решили за кого да гласуват, показаха проучвания, цитирани от Франс прес.