Германия избира днес своя 20-и Бундестаг. Около 60,4 милиона души имат право до 18 часа да изберат своите фаворити за народни представители.

Във вота участват общо 47 партии, повечето от които няма да прескочат 5-процентовата бариера, необходима за влизане в долната камара на парламента. В сегашния си състав Бундестагът има 7 партии.

Три политически сили ще си оспорят първенството на днешните избори - Християндемократическият съюз, заедно с баварската си сестринска партия Християнсоциален съюз, Германската социалдемократическа партия и "Съюз 90/Зелени". Всяка от тях е излъчила свой кандидат за канцлер.

Ангела Меркел не се кандидатира и напуска поста канцлер след 16 години на власт. Основните кандидати за канцлер са Армин Лашет, представляващ съюза на партията на Меркел ХДС/ХСС, Олаф Шолц от Социалдемократическата партия на Германия и Аналена Бербок от Зелените.

В зависимост от това коя партия получи най-висок резултат, един от тримата ще бъде натоварен със задачата да състави правителство. То може да е еднопартийно или коалиционно. Вторият сценарий е по-вероятният. Останалите партии не са обявявали кандидати за канцлер, тъй като се предполага, че са твърде малки, за да бъдат водещата сила в бъдеща коалиция.

Местата, за които се борят, са 598 съгласно изборния закон. Това е два пъти броя на избирателните райони в страната. Но заради сложния начин, по който те се разпределят след изборите, окончателният брой обикновено е по-голям. Сегашният Бундестаг е най-големият в историята на Федерална република Германия с общо 709 народни представители. Той е вторият по големина законодателен орган в света след китайския парламент с неговите 3000 членове.

Германската изборна система е създадена в отговор на нестабилността от междувоенната Ваймарска република, където многобройните малки политически фракции и постоянните избори допринасят за катастрофалното идване на власт на нацистите на Адолф Хитлер, отбеляза Ройтерс.

Тя цели да комбинира мажоритарния елемент по британски и американски модел с пропорционалните системи в по-голямата част от Европа. Затова германците пускат два гласа - един за своя фаворит за народен представител в един от 299-те избирателни района и втори за партията, която искат да влезе в парламента.

Германският парламент има и горна камара, Бундесрат, чийто състав се определя на регионалните избори във всяка от 16-те федерални провинции.

Днес ще има такъв вот в две от тях - в столицата Берлин и в Мекленбург-Предна Померания. Те ще променят леко състава на Бундесрата, но като цяло той ще се запази същият.

Какви са електоралните нагласи за вота?

Резултатът от вота за Бундестаг остава непредвидим. Разликата между двете основни партии - Социалдемократическата партия и ХДС/ХСС, които се борят за изборната победа, е в рамките на статистическата грешка - около два процента. Социалдемократите на настоящия финансов министър Олаф Шолц имат лека преднина в социологическите проучвания. Те получават 25 процента от намеренията за гласуване, докато християндемократите на Армин Лашет имат 22-23 процента. Близо всеки трети германски избирател ще реши в последния момент за кого да гласува.

Публикуването на първите резултати от екзитполовете ще бъде в 18 часа местно (19 часа българско време. Това обаче няма да даде ясна картина, тъй като голям брой избиратели предпочетоха да гласуват по пощата. Затова името на бъдещия канцлер и състава на неговото парламентарно мнозинство може да не станат известни още тази вечер.

В опит да спечелят гласовете на колебаещите се двамата основни опоненти водиха предизборна битка до последния момент.

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС Армин Лашет прибягна до помощта на отиващата си Ангела Меркел, която на последния предизборен митинг вчера се обърна към избирателите с думите:

"Вие решавате кой ще управлява Германия. Мисля, че всички сме на едно мнение, че бъдещото правителство трябва да работи за благоденствие, сигурност и мир".

На финалната права консерваторите заложиха на конфронтация със Социалдемократическата партия, която води в допитванията. Лашет предупреди, че Германия може да завие наляво, ако конкурентът му Олаф Шолц спечели изборите и влезе в коалиция с Левицата - партия, която обединява бившите комунисти от ГДР и бившите крайнолеви социалдемократи.

Шолц, който е представител на умерените социалдемократи, заяви в избирателния си район в Потсдам, че много германци искат промяна и израз на това е правителство без консерваторите от ХДС/ХСС.

За фаворит в местните избори в Берлин се счита бившата министърка на младежта и семейството Франциска Гифай, която подаде оставка през май тази година заради обвинения в плагиатство в докторската и работа.

В германската столица управлява коалиция, водена от социалдемократите с левицата и зелените. Този съюз е теоретично възможен, но на федерално ниво след днешните избори, ако бъдат спечелени от Социалдемократическата партия.