Апаратите за изкуствена вентилация на белите дробове, предизвикали пожарите в московската болница "Спасокукоцки" и в болницата "Свети Георги" в Санкт Петербург, са произведени в един и същи завод. Това съобщи ТАСС, като се позова на източници от правоохранителните органи.

Тази сутрин загинаха петима пациенти, включени на апарати за обдишване, при пожар в реанимацията на болницата в Санкт Петербург - една от първите в града, препрофилирани като инфекциозен стационар заради епидемията от Ковид-19. Преди това - на 9 май, при пожар в реанимацията на московската болница загина възрастната жена, включена към апарата.

По предварителни данни и двата уреда са производство на Уралския приборостроителен завод.

Апаратът в Москва дал късо съединение, след което избухнал пожар. Точните причини за бедствието в Санкт Петербург се разследват, заявили източниците. Предполага се, обаче, че причината за пожара е късо съединение на апарат за обдишване или негова неизправност.

Вижте снимки >>

Главният лекар на болница "Свети Георги" каза, че този ден ще бъде черна страница в историята на болницата и ще помни това цял живот.

Пожарът в болницата избухна тази сутрин

Снимка: АР/БТА

По време на пожара на смяна са били 65 души, каза още Валери Стрижелецки. Той отбеляза, че осем служители от реанимацията са предприели незабавни действия за отстраняване на последствията. Евакуирали са 15 пациенти от интензивното отделение и 135 пациенти, които са били със средно-тежка и умерена форма на коронавирусна инфекция.

"Успяхме да отстраним пожара с помощта на Министерството на извънредните ситуации и служителите на отдела. Площта на пожара беше 15 квадратни метра. Мога да кажа, че, за съжаление, има смъртни случаи от нашите пациенти. Служители на институцията не са пострадали. Това е черна история в живота на нашата болница ", каза Стрижелецки.

Пожарът е потушен в рамките на половин час.

Снимка: АР/БТА

11 станаха жертвите при пожара в руския хоспис

Двама пострадали при вчерашния пожар в частен хоспис в град Красногорск край Москва починаха тази нощ в болницата. Така загиналите стават общо 11, предаде още ТАСС, като се позова на местните власти.

По техни данни още трима пациенти на хосписа остават в реанимацията на градската болница, където се лекуват и други петима пострадали от частното заведение.

В хосписа е имало общо 37 души, от които 29 възрастни хора между 66 и 99 години и 8 души персонал. От тях 20 души са напуснали сградата самостоятелно, 17 са били изведени от пожарникарите. По предварителни данни причина за пожара е неизправен водонагревател в сауната на заведението.