Турция заяви днес, че ще защитава правителството в Триполи, на което тя е основен поддръжник, спрямо опозиционните сили на маршал Халифа Хафтар, предаде АФП, цитирана от БТА.

Турция, която има чувство за отговорност заради дълбоките си исторически връзки с района, ще продължи със сигурност да стои до братския либийски народ, защитавайки Правителството на националното съгласие (ПНС), заяви турското министерство на външните работи в съобщение.

Маршал Хафтар, който контролира източната и част от южната част на страната и е обвиняван от критиците си, че иска да установи нова военна диктатура в Либия, близо десетилетие след падането на режима на Муамар Кадафи, обяви в понеделник вечерта прехвърляне на властта към неговата самопровъзгласила се армия, като заяви, че е "приел волята на народа и неговия мандат".

Той обяви също, че слага "край на споразумението от Схират", подписано през 2015 г. в Мароко под егидата на ООН и довело до съставянето на ПНС в Триполи.

Международната общност трябва да отговори без повече забавяне на това лице, което демонстрира намерението си да установи хунта в Либия. Не трябва да се забравя, че тези, които го подкрепят, включително някои страни, действащи като апостоли на демокрацията, ще споделят отговорността за неговите действия в очите на либийците, се казва в съобщението на турското външно министерство.

Турция разположи свои военни в Либия, за да подкрепи ПНС (признато и от ООН) срещу силите на маршал Хафтар, който е подкрепян от редица регионални съперници на Анкара, по-специално ОАЕ и Египет. Според редица страни руски наемници се сражават освен това на негова страна.

Благодарение на турската военна подкрепа силите на ПНС си възвърнаха в средата на април контрола над два стратегически града в западната част на страната и обкръжават базата Тархуна - най-важната база на маршал Хафтар, на около 50 километра югоизточно от Триполи.