Президентът на Руската федерация Владимир Путин смята, че Турция и Русия са направили добра стъпка, призовавайки страните в Либия да прекратят огъня и по този начин са създали предпоставки за провеждане на конференцията в Берлин. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си днес с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Берлин, предаде ТАСС.

Ние с вас, според мен, направихме много добра стъпка по време на срещата в Истанбул, призовахме страните в Либия да прекратят огъня, да прекратят бойните действия и независимо от това, че има някои инциденти, все пак двете страни се вслушаха в нашия призив и мащабните бойни действия са прекратени, заяви Путин.

Според мен това е много добър резултат, който създаде предпоставки за днешната многостранна среща в Берлин, каза руският президент.

Преди началото на международната конференция за Либия президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган разговаряха при участие на делегациите на двете страни. Организаторите отделиха за разговора между руския и турския президент около 40 минути.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган иска командващият Либийската национална армия генерал Халифа Хафтар да бъде заставен да се откаже от "агресивното си поведение", предаде ТАСС.

Хафтар не подписа споразумението, което ни показва, че той не е привърженик на мирния процес, а се стреми към военно разрешаване на конфликта, заяви Ердоган в началото на разговора си с руския президент Владимир Путин.

По думите на турския президент за осигуряването на мир и спокойствие в Либия е необходимо на Берлинската конференция да се осигури примирие и да се намери политическо решение на въпроса, а за това е необходимо "да бъде сложен край на агресивното поведение на Хафтар".