Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин обсъдиха по телефона ситуацията в сирийската провинция Идлиб, съобщи турската частна телевизия НТВ.

В разговора двамата лидери са заявили, че остават обвързани с всички досегашни споразумения. Ердоган е изтъкнал необходимостта от възпиране на сирийския режим в Идлиб и предотвратяване на възникването на хуманитарна криза.

Според турския президент пътят за разрешаване на проблема минава през пълното прилагане на меморандума от Сочи.

Владимир Путин е казал на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че е сериозно обезпокоен от агресивните действия на джихадистите в сирийската провинция Идлиб, където сирийският режим е в настъпление.

Двамата президенти са се договорили "да активизират двустранните консултации за Идлиб с цел намаляване на напрежението, осигуряване на прекратяването на огъня и неутрализация на терористичната заплаха", се казва в изявление на Кремъл.

"Владимир Путин изрази сериозно безпокойство от продължаващите агресивни действия на екстремистките групировки. Беше подчертана необходимостта от безусловно спазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия", се казва още в изявлението.

Турското президентство съобщи, че в този разговор Ердоган е призовал Путин да спре настъплението в провинция Идлиб, която е последната крепост на бунтовниците и джихадистите в Сирия.

Тема на разговора е станала и обстановката в Либия, посочва телевизията. Путин и Ердагон са заявили, че важно да има последователно изпълнение на решенията от международната конференция в Берлин от 19 януари. В заключителната декларация на тази конференция на ниво държавни и правителствени ръководители, в която участваше и Русия, бе отправен призив за прекратяване на огъня, въздържане от външна намеса в делата на Либия и създаване на единно правителство на страната.

По-рано днес пред журналисти в Истанбул, Реджеп Тайип Ердоган потвърди за първи път присъствието на протурски сирийски бойци в Либия заедно с турските военни, изпратени на тренировъчна мисия там, предаде АФП.

"Турция е там с тренировъчни сили. Има също и хора от Сирийската национална армия", каза Ердоган пред репортери в Истанбул, визирайки сирийските бойци.

Сирийска национална армия е новото наименование на Свободната сирийска армия - формирование на бунтовнически фракции в Сирия, подкрепяни от Турция.