Цел на конференцията, чийто домакин бе Европейският съюз, бе да се запази обещаното през 2012 г. ниво на помощи за азиатската страна - 4 милиарда долара годишно. Набраната сега сума е малко по-малка от тази за досегашния четиригодишен период.

Финансирането на възстановяването на АФганистан от дългогодишните войни е обвързано с изисквания към властите й. Кабул трябва да извърши реформи, сред които укрепване на демокрацията и съдебната система, борба с корупцията и мерки за засилване на икономиката.

Мнозина настояваха и за необходимост от сътрудничество по миграционни въпроси, след като преди дни Кабул подписа споразумение да приеме обратно своите икономическите емигранти в ЕС, отбелязва ДПА.

Европейският съюз стана най-големият донор за Афганистан, отпускайки 5 милиарда евро, каза на конференцията първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

На пресконференция след двудневната донорска среща тя заяви, че това са "инвестиции за народа на Афганистан, инвестиции в международната стабилност и нашето бъдеще".