Според говорителя на Белия дом, Джей Карни, има сериозни доказателства, че "някои от проруските протести там са платени и че в тях участват хора, които не са местни жители. Това позволява да се предположи, че зад този развой на събитията стоят външни сили", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Карни добави, че ако Русия нахлуе в Източна Украйна открито или прикрито, това ще бъде много сериозна ескалация на напрежението и ще има сериозни последици.

Той призова руския президент Владимир Путин да спре да дестабилизира района. За целта Русия трябва да изтегли войските си от границата, отбеляза Карни.

"В Донецк група проруски сепаратисти провъзгласи създаването на Донецка народна република и обяви, че ще проведе т. нар. референдум на 11 май, за да се присъеди към Русия. Тези хора нямат юридически пълномощия да приемат тези решения", заяви Карни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Украинското министерство на отбраната е изпратило два изтребителя за оглед над Донецк

Два изтребителя на украинското министерство на отбраната са прелетели над източния украински град Донецк днес, предаде Униан, позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

Целта на полета е било проучване на ситуацията в града и защита на украинското въздушно пространство в случай на необходимост.

НАТО ограничава достъпа на руски дипломати в щаб-квартирата си в Брюксел

НАТО ще ограничи достъпа на руски дипломати до щаб-квартирата на Алианса в Брюксел, предаде Интерфакс, като се позова на пресъобщение от организацията, информира Агенция "Фокус".

Мярката е наложена във връзка с решението на министрите на външните работи на страните от НАТО от , април да бъде прекратено всякакво практическо сътрудничество с Русия по граждански и военни въпроси поради факта,”че Русия нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което НАТО решително осъжда”, се казва в съобщението.