Русия суспендира споразумение със САЩ за сътрудничество в ядрената сфера и прекрати действието на споразумение за сътрудничество между "Росатом" и министерството на енергетиката на САЩ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В документа, публикуван на уебсайта на руското правителство, се посочва, че преустановяването на действието на споразумението от 2013 г. се прави "във връзка с въведените от Съединените американски щати ограничения върху сътрудничеството с Руската федерация в областта на атомната енергетика".

На правителственият сайт е поместено и разпореждане на Медведев за прекратяване на действието на споразумението от 2010 г. между руската държавна корпорация "Росатом" и министерството на енергетиката на САЩ за сътрудничество в проучването на възможностите за конверсия на руските изследователски реактори, за да работят с нискообогатен уран.

В документа се уточнява, че предложението за това е на "Росатом" и външното министерство и е съгласувано с министерството на отбраната, Федералната служба за сигурност и Службата за външно разузнаване.

Прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че САЩ и Русия са способни да продължат сътрудничеството в сферата на ядрената сигурност „въпреки разногласията“ и че във Вашингтон се надяват на това, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".

„Мога да ви кажа, че е в интересите на САЩ да се постави като приоритет ядрената сигурност“, заяви Джош Ърнест, отбелязвайки, че „това влиза и в националните интереси на Русия“.

САЩ и Русия имат възможност да работят заедно за постигането на тези цели. Надяваме се, че ще продължим това и по-нататък, въпреки значителните разногласия по другите въпроси“, добави той.

„Искаме споразуменията, сключени между правителствата на САЩ и Русия да останат в сила“, добави той.

„Ако тези съобщения съответстват на действителността, то това действие предизвиква съжаление. Ние съжаляваме за руското решение едностранно да прекрати сътрудничеството по този толкова важен въпрос, където подобно сътрудничество отговаря на интересите и на двете страни“, заяви на свой ред прессекретарят на Държавния департамент Марк Тонър.

Междувременно за директор на „Росатом“ бе назначен Алексей Лихачов, досега работил като заместник-министър на икономическото развитие на Русия.