Американската брегова охрана затвори тази сутрин пристанищата на градовете Ню Орлиънс, Гълфпорт и Паскагула в щата Мисисипи, Мобил в Алабама, Пенсакола и Панама сити във Флорида, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Очаква се бурята да достигне бреговете на САЩ като ураган от втора категория, съобщи Националният център по ураганите, цитиран от Асошиейтед прес.

По данни на базираната в Маями организация ветровете на Нейт са достигнали скорост от 150 км/ч, а окото на урагана се намира на юг-югоизток от устието на река Мисисипи.

Той се придвижва в посока север-северозапад със скорост от 43 км/ч и се очаква да достигне сушата в нощта срещу неделя.

Нейт, който отне живота на най-малко 25 души в страни от Централна Америка, е четвъртият голям ураган, набрал скорост от Карибско море тази година.

Изглежда Нейт ще удари район, който бе засегнат преди шест седмици от урагана Харви, предизвикал тежки наводнения в части от Тексас и Луизиана.

Дъждовете на Нейт предизвикаха наводнения и свлачища в Коста Рика, Никарагуа и Хондурас. 12 души се водят изчезнали, съобщиха властите.

Повече от две седмици след като ураганът Мария вилня в Пуерто Рико, който е американска територия, над 90 процента от острова е без ток, съобщи Федералната агенция за справяне с извънредни ситуации (ФЕМА), цитирана от ДПА.

Това означава, че много компании, болници и държавни служби използват генератори, за да покрият нуждите си от ток. Около 40 процента от острова има достъп до комуникационни услуги, а около половината от 3,4-те милиона жители на острова имат питейна вода, посочи ФЕМА.