Искането бе отражение на публично изразената от папа Франциск загриженост затворниците да бъдат третирани достойно и да не стават обект на нехуманно отношение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин отправи въпросното искане по време на среща във Ватикана с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че двете страни са обсъдили американския ангажимент центърът да бъде затворен.

По думите му Паролин е изразил желанието на Светия престол "да се обърне подходящото внимание на намирането на адекватни хуманитарни решения за сегашните затворници".

Папа Франциск се изказа силно за необходимостта от защита правата и достойнството на затворниците.

Той също така е посветил голяма част от свещеническите си грижи, както като архиепископ на Буенос Айрес, така и като папа в помощ на затворниците, отбелязва Асошиейтед прес.

В края на миналата седмица папата изпрати писмо с поздравления по случай Коледа до затворниците в затвор в Латина, призовавайки ги да използват времето си там като възможност за лично и духовно израстване.

Без да назовава пряко САЩ, Франциск остро разкритикува извънредните предавания на лица, които ЦРУ използва след нападенията от 11 септември, за да отвежда заподозрени в тероризъм за разпит в трети страни, а често и за да ги изтезава.

В реч през октомври папата осъди доживотните присъди като "прикрито смъртно наказание" и каза, че поставянето на затворници в изолация е форма на "физическо и психологическо изтезание".

Президентът Барак Обама предприе нов опит да затвори Гуантанамо и наскоро около десет затворници бяха прехвърлени от там, с което в американската база в Куба остават около 130 в сравнение с най-високия брой от 700 души.

Ломбарди посочи, че Кери и Паролин също така са обсъдили усилията за мир в Близкия изток. По думите му продължилата час среща е позволила кризите в Украйна и с Ебола да бъдат обсъдени само накратко.