С контрамерките Русия ще възстанови баланса на силите в Европа, предупреди днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той коментира информация от разследване на германската телевизия ZDF, според която 20 американски атомни бойни глави B61-12 ще бъдат разположени в германската военновъздушна база "Бюхел" по-късно тази година. Това са мощни смъртоносни оръжия от най нов тип, които могат да бъдат използвани от самолетите "Торнадо" на германските ВВС.

"Това може да доведе до промяна на баланса на силите в Европа. И без съмнение Русия ще бъде принудена да предприеме необходимите контрамерки, за да възстанови стратегическия баланс и паритет", коментира Песков.

Според Москва това би било явно нарушаване на първите два текста от Договора за неразпространение на ядрено оръжие, подписан между САЩ и Русия.

Русия може да разположи в Калининградска област оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М", съобщи междувременно за Интерфакс военно-дипломатически източник.

Авторите на разследването вече обявиха, че информацията за „бомбеното попълнение“ е потвърдена от Бундестага. Според социалдемократа и експерт по сигурността Томас Хитчер правителството ще вложи около 112 млн. евро през следващите години за развитие на военната база в Бюхел.

Освен това, подчертават журналистите, информацията за появата на 20-те атомни бомби се потвърждава и от документи за бюджета на Пентагона.