В предложения от ГСДП списък фигурират дългогодишни политици и нови лица.
В неделя членската маса на партията одобри продължаването с още един мандат на участието в така наречената "голяма коалиция" с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

На представянето на имената днес партийното ръководство потвърди, че досегашният министър на правосъдието Хайко Маас ще стане министър на външните работи, а изпълняващият длъжността министър на труда Катарина Барли ще бъде негов приемник като министър на правосъдието.

Кметът на Хамбург и участник в управлението на Германия между 2007 и 2009 г. Олаф Шолц ще бъде начело на влиятелното министерство на финансите. Той ще бъде и вицеканцлер.

Франциска Гифай, кмет на берлинския район Нойкьолн, става министър по въпросите на семейството. Бившият генерален секретар на ГСДП Хубертус Хайл поема министерството на труда.
Свеня Шулце, която е била част от регионалните органи на управление в Германия, ще бъде министър на околната среда.

Меркел и министрите й ще встъпят в длъжност в сряда.

"Мисля, че Хайко Маас ще бъде много добър министър на външните работи", заяви председателят на групата на ГСДП в Бундестага Андреа Налес, която заедно с Шолц представиха днес имената на министрите. Тя заяви, че Маас е свършил "изключителна работа" в министерството на правосъдието. "Като министър на правосъдието той винаги е проявявал дипломатическо изкуство и търпение", каза Налес. По думите й тези две качества ще са му нужни, за да представлява Германия на международната сцена в сложните времена.

"Постарахме се да съставим добър екип, който да е в състояние да работи прекрасно в сътрудничество, да притежава необходимата професионална компетентност и да допринесе за управлението на големи министерства и в който на паритетна основа са представени жени и мъже", заяви Шолц.

Хайко Маас

Хайко Маас редовно е показвал умения на дипломат, често пъти уреждайки сложни междуведомствени проблеми без много шум, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
Тези умения без съмнение ще бъдат подложени на изпитание на далеч по-видима сцена, когато 51-годишният политик поеме поста на министър на външните работи в новото германско правителство от сега заемащия го Зигмар Габриел.

Привържениците му го смятат за принципен, съсредоточен върху проблемните въпроси и трудолюбив. Противниците му го обвиняват, че лесно прибягва до крайности и че проявява самохвалство.

Маас определено знае как да привлича внимание - ходи добре облечен, притежава увереност и красноречие и има силно присъствие както в традиционните медии, така и в социалните мрежи.

Правосъдието е естествен етап от кариерата му, защото по професия е адвокат, но във външната политика той няма особен опит.